O-STA

Dnevi pasivne hiše 2018

Dnevi pasivne hiše so namenjeni vsem, ki razmišljajo o gradnji ali prenovi hiše. Med 9. in 11. novembrom bo po vsej Sloveniji za oglede odprtih okrog 20 pasivnih hiš, na predavanjih v Rotondi v Ljubljani pa bo mogoče pridobiti ključne informacije o pasivni hiši.

Dnevi pasivne hiše so svetovni dogodek, ki se v istem terminu odvija po vsem svetu. Namenjen je ozaveščanju in promoviranju pasivne hiše - trenutno optimalne energijsko učinkovite hiše. Investicijski stroški so le nekaj odstotkov višji kot pri hiši, grajeni po trenutno veljavnih predpisih, stroški ogrevanja pa občutno nižji.

Kaj je pasivna hiša?

Pasivna hiša je energijsko izredno učinkovita, za ogrevanje porabi na leto največ 15 kWh/(m2a), preračunano v kurivo to pomeni 1,5 litra kurilnega olja ali 1,5 kubičnega metra zemeljskega plina na kvadratni meter ogrevane površine na leto. Standard pasivna hiša sicer ne prinaša drastičnih preobratov - prej bi lahko rekli, da je pri načrtovanju in gradnji treba dosledno upoštevati znanja, ki so prisotna že dolgo. Gre za preprečevanje toplotnih izgub preko toplotnih mostov in skozi netesna mesta oz. špranje v zunanjem, toplotno dobro izoliranem ovoju stavbe. In danes obstajajo znanje in tudi gradiva in komponente, ki omogočajo izvedbo kvalitetnega toplotnega ovoja stavbe. Z mehanskim sistemom prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka se stavba oskrbuje s svežim zrakom, ne da bi pri tem prihajalo do toplotnih izgub.

V Sloveniji se pasivne hiše gradijo dobro desetletje, od 2008 lahko zanje lastniki na Eko skladu j.s. pridobijo nepovratne finančne spodbude. V tem obdobju je Eko sklad j.s. podprl okrog 800 novogradenj v standardu pasivne hiše. Z velikim številom energijsko učinkovitih hiš, s katerimi se ponašamo v Sloveniji, so se nabrale tudi bogate izkušnje tako pri načrtovanju in gradnji kot tudi z bivanjem. Dnevi pasivne hiše so priložnost pridobivanja informacij o znanju in izkušnjah načrtovalcev in projektantov ter izvajalcev in predvsem investitorjev.

V Sloveniji Dnevi pasivne hiše potekajo v sodelovanju Fakultete za arhitekturo UL, Konzorcija pasivna hiša in Eko sklada j.s., ki že več kot desetletje skrbijo za promocijo in izobraževanje o energijsko učinkovitih stavbah.

Program Dnevov pasivne hiše, namenjen je laikom in strokovnjakom:

Predavanja in predstavitev pasivne hiše (informacije www.fa.uni-lj.si/konzorcijph, klik na Dnevi pasivne hiše)

- Petek, 9. november ob 16.30, Konferenčna dvorana v poslovni stavbi Rotonda v Ljubljani (Dunajska cesta 167): Kaj je pasivna hiša - predstavitev za laike in strokovnjake, investitorje in projektante, možnosti financiranja pasivne hiše, predstavitev e4 hiše. Prijave: martina.zbasnik@fa.uni-lj.si.

- Sobota, 10. november med 8.00 in 10.00, Agregat d.o.o., Ljubljana (Šentviška ulica 17): Predstavitev vgradnje prezračevalnih sistemov za novogradnje in obnove v pasivnem standardu. Prijave: peter@agregat.si.

- Ogledi pasivnih hiš

Petek, sobota in nedelja, 9. do 11. november - individualni ogledi okrog 20 odprtih pasivnih hiš po vsej Sloveniji. Seznam hiš s podrobnejšimi opisi in vse dodatne informacije o prijavi na obisk: www.fa.uni-lj.si/konzorcijph, klik na Dnevi pasivne hiše.

Vsi dogodki so brezplačni. Vabljeni!