O-STA

Pavilijon slovenskih in kitajskih študentov urbanizma in arhitekture osvojil 2. mesto na mednarodnem tekmovanju v Ajyuanu na Kitajskem

Študentje urbanizma in arhitekture s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so skupaj s študenti Univerze Tsinghua, Kitajska, sodelovali na mednarodni delavnici 2019 UIA-CBC International Colleges and Universities Competitive Construction Workshop in osvojili drugo nagrado.

Glavni namen delavnice je bila izpostavitev problematike ruralnega okolja vasi Guoyuan, ki je žrtev monotonega industrijskega razvoja. Vas je obenem znana tudi po svojih stoletnih sadovnjakih belih hrušk, kar predstavlja eno izmed prednosti za nadaljni razvoj. Delavnica je tako raziskovala možne potenciale ruralnega območja in jih opredelila s pomočjo zasnov petnajstih paviljonov znotraj hruškovih nasadov. Oblikovanje paviljonov je temeljilo na podeželskih elementih, prostorskih izkušnjah in tematikah, povezanih s sadovnjaki. Študentske ekipe so vzpostavile prostore in objekte, znotraj katerih bodo imeli vaščani in obiskovalci možnost vzpostavitve različnih aktivnosti in druženj. Z ureditvijo celotnega območja ter zasnovo paviljonov so posledično skušali tudi prispevali k spremembi in izboljšanju življenjskega sloga na podeželju ter zagotovili potenciale za njegovo aktivacijo in nadaljni razvoj.

V maju 2019 je mednarodna komisija na podlagi 101 prispele idejne zasnove izbrala 15 finalistov, ki so dobili možnost svojo idejo realizirati. Med izbranimi je bil tudi projekt zasnove paviljona skupine Univerze v Ljubljani in Univerze Tsinghua z naslovom "Lie Between". Gradnja izbranih paviljonov je potekala med 31.7.-18.8.2019 v vasi Guoyuan, Kitajska.

Lokacija slovensko-kitajskega paviljona je bila izbrana za postavitev odprtega gledališča. Pavilijon "Lie in bettwen" gradi na konceptu povezave z duhovnostjo človeka in sledi ideji "ležati med nebom in zemljo". S tem postane prostor igre, oddiha, srečanja in povezovanja ljudi.

Glavni, nosilni skelet pavilijona sestoji iz kovinskih profilov, medtem ko je pri vseh ostalih elementih uporabljen lokalni les. Fasadni ovoj tvorijo vrvi, napete med konstrukcijo, s čimer se ustvarja ambient gledališča in parafrazira gledališke zastore. Ena izmed glavnih specifik zasnove je razgibana streha, na katero se je mogoče povzpeti. Prekrita je z vejevjem, nabranim v okolici, kar paviljon poveže z ruralnim okoljem. Prostor pod streho ponuja oder za uprizoritve, igro, druženje, srečanje ob čaju, uživanje ob družbi, srečanju znancev in spoznavanju novih ljudi, medtem ko zunanja ureditev lokacije služi kot prostor za projekcije na prostem.

Kriterij končnega ocenjevanja delavnice je zajemal tri ključne kriterije. Vključenost paviljona v okolje, njegova funkcionalna zasnova ter izvedba detajlov. Po navedenih kriterijih je slovensko - kitajski paviljon zasedel drugo mesto, študenti so pridobili srebrno mednarodno priznanje o sodelovanju na delavnici. Ekipo Univerze v Ljubljani so sestavljali: izr. prof. dr. Alenka Fikfak, sodelavca Marko Lazič in Aleš Švigelj ter študentje urbanizma: Lanlan Wei, Jan Barič, Zala Bokal, Zala Koleša, Katarina Kuk, Jaka Veber in Arian Todorović.

Uradna spletna stran tekmovanja:

http://constructionworkshop.chinabuildingcentre.com/en_index.html

Več o poteku gradnje na naslednji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=Sp0YmTNjrY8