O-STA

V ožjem izboru za naziv Planetu Zemlja prijazna občina 11 slovenskih občin

(Vodice 15.11.) Vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina poteka v organizaciji društva Planet Zemlja že od leta 2010. Prijavljene občine so posredovale izpolnjene vprašalnike z 12 okoljskih področij, ki so jih strokovnjaki priznanih slovenskih institucij ocenili. Po približno treh četrtinah ocenjevalnega postopka je lahko društvo Planet Zemlja opravilo ožji izbor občin, ki se bodo po posameznih kategorijah potegovale za naziv Planetu Zemlja prijazna občina.

V kategoriji najmanjših slovenskih občin z manj kot 3000 prebivalci sta se v ožji izbor prebili občini Solčava in Dobrna, med občinami od 3000 do 10.000 prebivalcev so v tekmi za naziv občine Zreče, Šmarješke Toplice in Polzela, v kategoriji nad 10.000 prebivalci so v najboljšem položaju občine Žalec, Krško in Radovljica, med mestnimi občinami pa sta najbližje pridobitvi naziva Ljubljana in Velenje.

Strokovna komisija ocenjuje občine na področjih energetike, ravnanja z gozdovi, upravljanja z odpadki, krožnega gospodarstva, trajnostnega turizma, lokalne samooskrbe, urejenosti otroških igrišč, varovanja narave, sejemske dejavnosti, hrupa, prometa in komuniciranja. Vsako od dvanajstih področij ocenjujejo vrhunski slovenski strokovnjaki med institucijami pa pri natečaju sodelujejo ZRMK, Zavod za gozdove Slovenije, Inštitut Wcycle, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod RS za varstvo narave, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Gospodarsko razstavišče Ljubljana.

Nazivi Planetu Zemlja prijazna občina in priznanja najboljšim v kategorijah bodo podeljeni 29. novembra na sejmu Narava zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Dodatne informacije: info@planet-zemlja.org