O-STA

V Žalskem kulturnem hramu tretji koncert citrarskega abonmaja

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na tretji koncert citrarskega abonmaja, ki bo v nedeljo, 6. januarja 2019, ob 17. uri v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec. Vstopnice so v prodaji tudi za izven.

Nastopil bo citrarski duet Fantazija, ki ga sestavljata IRENA ANŽIČ in FRANJA KOČNIK.

Duet Fantazija deluje od leta 2010. Glasba avtorjev iz različnih obdobij se prepleta tako ali drugače, zato duet izvaja tako slovenske kot tuje sodobne avtorske skladbe za citre, izvirne aranžmaje slovenskih ljudskih pesmi, renesančno ter baročno glasbo. Glasba se razvija in raste, spreminja in oblikuje ter povezuje tako staro in sodobno kot vse generacije. Slišali bomo aranžmaje slovenskih ljudskih pesmi, avtorsko glasbo Irene Anžič, glasbo M. Pogolskega, J. Dowlanda in F. Sora, kar pomeni, da bo glasbeno potovanje segalo vse od renesanse in baroka do sodobne glasbe, pisane originalno za citre.

Irena Anžič (prej Zdolšek) je diplomantka Visoke šole za glasbo v Münchnu (2007), kjer je opravila tudi umetniško specializacijo. Je prejemnica več priznanj in nagrad v mednarodnem in slovenskem prostoru. Redno koncertira solistično in v komornih zasedbah, sodeluje pri različnih projektih (STOP, Sounds of Slovenia, pri Prešernovi proslavi, s simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Slovensko filharmonijo, RTV SLO, GML itd.) ter uspešno prenaša svoje znanje na mlajše citrarje. Posnela je tri samostojne zgoščenke, komponira in spodbuja druge skladatelje, da pišejo za citre.

Franja Kočnik je po končani glasbeni gimnaziji v Mariboru študirala citre na Visoki šoli za glasbo in gledališče München pri docentu Georgu Glaslu, kjer je leta 2009 uspešno diplomirala. Na svoji glasbeni poti se je udeležila tekmovanj, nastopala solistično in v različnih komornih zasedbah doma in na tujem, sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komponisti, pri raznih projektih in še. Je tudi odlična pedagoginja, kar dokazujejo uspehi njenih učencev na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na obeh področjih, pedagoškem in koncertnem, pa jo odlikuje izjemno čutna zaznava in interpretacija glasbe.

Prodaja vstopnic v TIC-u Žalec in pri blagajni dvorane uro pred koncertom.

www.zkst-zalec.si