O-STA

Za domovino s kulturo naprej

Letošnji kulturni praznik bodo na Gimnaziji Celje - Center počastili s tradicionalnim dopoldanskim dogajanjem in večernim performansom Lučka v temi na dvorišču za šolo

Za domovino - s kulturo naprej! je geslo letošnjega kulturnega praznika na Gimnaziji Celje - Center, ki ga bodo počastili kar z dvema prireditvama v četrtek, 7. 2. Ob 8.45 se bo v stari telovadnici šole začel tradicionalni dogodek GCC ima talent za kulturo, v programu pa bodo sodelovali glasbeniki, pevci, plesalci in interpreti svoje avtorske poezije ali poezije drugih avtorjev. Kultura ima sicer na tem celjskem zavodu, ki kot edina slovenska srednja šola nosi naziv Kulturna šola, izjemen pomen, ki ga dijaki in učitelji s pestrim dogajanjem in kulturnimi projekti na številnih področjih negujejo že desetletja.

V večernem delu, ki se bo začel ob 18.00 na dvorišču za šolo, pa so moči združile mlade pesnice in pesniki z GCC, kemijski krožek in znana slovenska skupina Čupakabra. Performans Lučka v temi bo uvedla avtorska poezija dijakov GCC, ki ustvarjajo pod mentorskim vodstvom celjskega igralca in pesnika Kristiana Koželja, osrednji del pa bodo na povabilo dijakov kemijskega krožka in prof. Jožice Kovač izvedli umetniki performansa s poudarkom na ognjenih učinkih. Čupakabrin akrobatsko-igralski kolektiv izpolnjuje slovenski kulturni prostor na področju cirkusa, skozi njegovo prizmo opazuje svet in z gibom pripoveduje zgodbe. Ob slovenskem kulturnem prazniku bodo znamenito dvorišče GCC z rondojem spremenili v pravljično deželo, kjer drobna Lucija išče luč v temni deželi. S pomočjo čarovnika, škrata in ognjene vile jo najde, a povsem drugje kot je mislila. Dobre pol ure trajajoča predstava je namenjena dijakom, učiteljem, staršem in širši javnosti, bo v vsakem vremenu, vstop pa je brezplačen.

Pravljični spektakel, ki govori o čustvih in odnosih s pomočjo giba in pirotehničnih efektov, bo nedvomno zanimiva popestritev pestrega prazničnega dogajanja v knežjem mestu. Na GCC pa bo po januarski premieri drame Bog masakra Yasmine Reza to nadaljevanje dogajanja v mesecu kulture, ki ga bodo sklenili s premiero dramatizacije pesniške zbirke Trpljenje mlade vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan, ki bo 28. 2. v Celjskem domu.

PRILOGA: Fotografije s predstave Lučka v temni deželi (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si