O-STA

Alumni klub FS organizira cikel predavanj z naslovom Roboti spreminjajo svet

Alumni klub Fakultete za strojništvo UL v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana v pomladnih mesecih organizira cikel predavanj z naslovom ROBOTI SPREMINJAJO SVET.

Če si tega želimo ali ne, bodo roboti pomemben del naše prihodnosti. Po tihem, ne da bi se tega zavedali, bodo v povezavi z umetno inteligenco spremenili naš način življenja. Na bolje ali na slabše? Ali bodo roboti v prihodnjih letih in desetletjih res zamenjali ljudi v tovarnah, javnih delih, domačih opravilih ...? Bodo postali pravnomočni člani družbe s pravicami in dolžnostmi? Vas ta vprašanja zanimajo?

Odgovore nanje ter pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost robotov v našem življenju nam bodo v treh predavanjih odstirali mednarodno priznani in slovenski strokovnjaki:

  • 11. marca 2019 ob 19. uri Raphaël Rault iz Francije

  • 5. aprila 2019 ob 19. uri prof. dr. Niko Herakovič s Fakultete za strojništvo UL

  • 7. maja 2019 ob 19. uri prof. dr. Alexander Czinki iz Nemčije.


Vstopnice so že na voljo na https://www.cd-cc.si/sl/kultura/literatura-in-humanistika/roboti-spreminjajo-svet

RAPHAËL RAULT: LJUDJE IN INTELIGENTNI ROBOTI V PRIHODNOSTI - SOBIVANJE ALI BOJ?

11. marec ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma

Med mladimi in zlasti starejšimi generacijami se danes pojavljajo številna vprašanja glede našega prihodnjega sožitja z roboti in umetno inteligenco (AI). Kako bo hiter tehnološki razvoj robotike in umetne inteligence vplival na družbene, etične, gospodarske, okolijske, politične/pravne in demografske razmere v naši bližnji prihodnosti? Kaj je pametni avtonomni robot (SAR) in kako ga zaznavajo civilni zakoni Evropske unije? Ali ima ta elektronska oseba pravice in obveznosti? Ali je mogoče njegove stvaritve zaščititi? Kako lahko SAR odgovarja za svoja dejanja in kako lahko uvajamo etiko pri vedenju SAR? Kakšen je pravni obstoj AI? Kako lahko zagotovimo kakovost in zakonitost podatkov, ki jih obdeluje AI? Veliko vprašanj se pojavi tudi, ko razmišljamo o zakonski ureditvi umetne inteligence in robotike. Ali poznamo odgovore na zgoraj zastavljena vprašanja? V okviru predavanja nam bo predavatelj poskušal ponuditi nekaj odgovorov ter se bo osredotočil na ključne točke sedanjega in prihodnjega pravnega okvira v Evropi glede našega prihodnjega sožitja s pametnimi roboti.

Raphaël Rault je od leta 2008 odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats (Lille, Francija). Ima certifikat o specializaciji iz novih tehnologij ter računalniškega in komunikacijskega prava. Izobraževal in usposabljal se je na Univerzi v Parizu 2 Panthéon Assas in na poslovni šoli EDHEC, je član francoskega združenja uradnikov za varstvo podatkov (AFCDP), poučuje digitalno pravo in je soavtor knjige z naslovom Ethical Hacking (ENI editions, že 5. izdaja) ter soavtor članka z dr. Damienom Trentesauxom z naslovom Ethical Cyber-Physical Industrial Systems, ki je bil predstavljen 20. svetovnemu kongresu IFAC.

Nakup vstopnic je mogoč prek spleta ali na blagajni Cankarjevega doma.