O-STA

Slovenska pravljica o sočutju, povezanosti in plemenitosti

Luč sveta je ugledala pravljica, ki poudarja sočutje, povezanost in toplino družine, ki ozdravi vsako rano. Na literarnem natečaju, ki sta ga skupaj razpisali Kosovelova knjižnica Sežana in Kobilarna Lipica, je med 25-imi prispelimi deli prepričala Erika Koncut s pravljico O hvaležnem lipicancu z zlatim kopitom. Govori o treh otrocih iz revne družine, ki v grmovju na travniku zagledajo pomoči potrebnega lipicanskega žrebička. Skupaj z očetom ga oskrbijo, na kar jim lipicanec iz hvaležnosti začara lepše življenje.

Dobrota in sočutje

Avtorica, ki je pravljico oddala prav na svoj rojstni dan, pravi, da je v pravljici želela predvsem poudariti, da se dobrota "splača" in poplača. "Morda sem preveč romantična in idealistična, ampak verjamem, da si tudi v današnji moderni dobi lahko privoščimo sočutje do vseh bitij. Preveč smo podrejeni hlastanju po materialnih dobrinah, pozabljamo pa, da te ne ogrejejo srca. Da se raztrgane prijateljske in družinske vezi nikoli več ne zakrpajo. Je vredno to izgubiti? Dvomim," dodaja srčna avtorica, ki na pisateljsko pot pravzaprav šele stopa.

Lipicanci: avtohtoni, pravljični in kraljevski

Osnovna ideja, da bodo otroci pomagali lipicancu, se je porodila preprosto iz izkušnje s hčerko, katere vrlina je ravno ta, da rada poskrbi za vse, ki potrebujejo pomoč. Družina obožuje lipicance in Kobilarno Lipica: "Lipicanci so nekaj našega, avtohtonega in hkrati pravljičnega, kraljevskega." Avtorica zmagovalne slovenske pravljice si želi nadaljevati s pisanjem pravljic: "Verjetno iz razloga, da jih vsak večer skupaj ustvarjava s hčerko, ko mi določi glavne junake, jaz pa moram potem naplesti zanimivo zgodbo, ki jo bo popeljala v svet sanj." Žene jo predvsem želja, da bi napisala zgodbe, ki bi vsebovale utrinke iz življenja naših dedkov in babic. "Kako so preprosto, kljub pomanjkanju, uživali v medsebojnih kontaktih. Znali so ceniti posamezen trenutek življenja. Če mi bo uspelo s svojimi prihodnjimi zgodbami za trenutek bralcem zaustaviti čas, bom zelo počaščena."