O-STA

Odprtje pete sezone ustvarjanja v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi

S knjižnimi naslovnicami se začenja nova sezona ustvarjanja v Ulični galeriji na Vegovi. Za razliko od prejšnjih let, ko je sezono oblikoval en kurator, bo tokrat k oblikovanju programa vsak mesec pristopil drug koproducent. Prvo razstavo TAM-TAM odpira v koprodukciji z Beletrino inMednarodnim literarnim festivalom 'Literature sveta Fabula'.

Vi in vaši prijatelji vljudno vabljeni na odprtje, ki bo v torek, 26. 2., ob 17. uri. V Ulični galeriji na Vegovi se bo s triptihom plakatov Sodi knjige po platnicah predstavil grafični oblikovalec Jernej Stritar.

Zdi se, da je veščina oblikovanja knjižnih naslovnic ena od najbolj podcenjenih; še celo pregovor daje platnice v nič, kakor bi bile manjvredni del knjige. Pa je res tako?

Kakovostna naslovnica poleg estetske izkušnje nudi tako vstop kot izstop iz knjige. Vstop se zgodi, ko naslovnica pritegne, nagovori čustva ter bralke in bralce prepriča, naj knjigi posvetijo čas. Do izstopa pride po prebrani zadnji strani; in šele izstop potrdi učinkovitost naslovnice. Učinkovite naslovnice so namreč tiste, ki ob koncu branja nagovorijo znova, drugače, ki šele po tem, ko so bralke in bralci razumeli in začutili vsebino, razkrijejo svojo zadnjo podrobnost. Dobra naslovnica mora biti obet knjige in interpretacija knjige hkrati, nagovarjati mora čustva in razum. (dr. Manca G. Renko, umetniška vodja festivala Literature sveta Fabula)

Jernej Stritar (1975) načrtuje celostne podobe in svetuje pri razvoju blagovnih znamk. Profesionalno pot je začel kot samostojni oblikovalec, nadaljeval pa kot soustanovitelj in kreativni vodja oblikovalskega studia IlovarStritar (2008-2016). Od leta 2018 kot partner in kreativni vodja deluje v studiu za komuniciranje Pikto. Za načrtovanje celostnih podob je prejel številne nagrade doma in v tujini (Art Directors Club New York, Red Dot, European Design Award in druge). Občasno se ukvarja z ilustracijo.

26. 2. - 28. 3. 2019
Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut
Koprodukcija: Beletrina
Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.