O-STA

Izredno veliko zanimanje za študij BIM A+ na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo

BIM A+ je kratica za Evropski magistrski študij informacijskega modeliranja zgradb (angl. European Master in Building Information Modelling). Za enoletni magistrski študij Erasmus+, ki ga Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo izvaja skupaj z Univerzo v Minhu (Portugalska) in Politehniško Univerzo v Milanu (Italija), je med inženirji gradbeništva in arhitekture ter strojnimi in elektroinženirji, ki jim je študij tudi namenjen, ogromno zanimanja. Zavedajo se namreč, da storitve BIM predstavljajo prihodnost projektiranja in digitalizacije celotnega procesa graditve, vse večje potrebe po njih pa se pojavljajo tudi znotraj EU trga.

639 prijav na 50 razpisanih mest

Na 50 razpisanih mest je prispelo kar 639 prijav potencialnih študentov z različnimi stopnjami dokončanega študija. Kar 8 je doktorjev znanosti, 230 kandidatov s končanim magisterijem, ostali pa so diplomanti - med njimi tudi že zaposleni s pred-bolonjskih študijskih programov. Tako velik naval na študij BIM A+ je še dodaten pokazatelj, da informacijsko modeliranje zgradb (BIM) predstavlja prihodnost gradbeništva. Tega se zavedajo tudi na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, zato svojim študentom nudijo zanimive študijske programe, preko katerih jim predajajo sodobna znanja, ki jim koristijo pri njihovi nadaljnji karierni poti.

O študiju BIM A+

Študijski program BIM A+ nudi vrhunska znanja s področja sodobnega projektiranja, upravljanja projektnih informacij in načrtovalskih tehnologij ter napredne digitalizacije grajenega okolja. Izobrazil bo najbolj usposobljene profile s področja BIM, kot so BIM manager na strani naročnika, projektanta ali izvajalca, BIM koordinator ali specialist za BIM. Z enoletnim strnjenim študijskim programom (60 ECTS) bodo študentje pridobili naziv magister/magistra inženir(ka) informacijskega modeliranja zgradb. Študij je posebej zanimiv tudi za inženirje iz prakse, ki lahko pridobijo celovit nabor znanj o BIM in s tem prednost na svoji karierni poti v projektivi ali izvajalskem podjetju. Več o študijskem programu BIM A+ lahko preberete tukaj.

Koordinator študija na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL je doc. dr. Tomo Cerovšek, KGI, mednarodno priznan ter največkrat citiran slovenski avtor znanstvene objave o BIM, z bogatimi izkušnjami glede uporabe BIM v praksi. Dr. Cerovšek je član prestižne skupine kraljevega združenja RICS Certified BIM Managers in predavatelj BIM na UL FGG ter Dublin Institute of Technology (DIT).