O-STA

Na Poletni šoli gradnje in okolja 2024 so otroci pridobili veliko novega znanja

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so tudi to leto za učence od 12. leta dalje organizirali Poletno šolo gradnje in okolja. Prvi julijski teden je tako 15 fantov in deklet lahko spoznavalo praktično delo inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva. V sodelovanju z Zavodom za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so za mlade nadobudneže pripravili številne zanimive aktivnosti - od sestavljanja mostov, prostorskega načrtovanja naselij, uporabe heliodona do preučevanja poti vodne kapljice ter še marsikaj drugega.

Delavnice za mlade gradbenike, geodete in vodarje

Prvi dan so začeli s spoznavnimi igrami, nato pa nadaljevali z orientacijo v okolici fakultete, pri kateri so se udeleženci naučili brati iz kart ter hkrati preizkusili svoje orientacijske sposobnosti. Ponedeljek so zaključili z delavnico Prostorski razvoj mesta, na kateri so imeli priložnost, da se postavijo v vlogo prostorskega načrtovalca in skozi igro sodelujejo pri prostorskem razvoju naselij.

Drugi dan so udeleženci poletne šole s pomočjo heliodona - naprave za simulacijo poti sonca - preučevali vpliv položaja sonca na nebu na osončenost in osenčenost stavb. Tako so lahko spoznali, kdaj, kje, zakaj in kako v stavbarstvu potrebujemo sonce in kdaj ga ne želimo. Drugi del dneva pa so se skozi igro učili elemente velikega in malega naravnega ter umetnega vodnega kroga, se v manjših skupinah podali na pot vodne kapljice ter s pomočjo modela Aqualibrium z uporabo različnih cevi in spojk gradili cevovodno omrežje.

Prav posebna adrenalinska izkušnja

Kot vsako leto so se tudi letos odpravili na ekskurzijo. Tokrat so si najprej ogledali nekaj vodnih objektov v bližini Ljubljane, nato pa obiskali Tehniški muzej Slovenije, kjer so se poglobili v bogato slovensko tehniško dediščino in odkrivali številne zanimivosti. Vrhunec dneva je bil obisk Aerodium-a v Logatcu, kjer so mladi nadobudneži izjemno uživali. Dva padalca sta jim prikazala spektakularni šov, nato pa so jih peljali v strojnico, kjer so videli izvor zračnega toka.

Ali je kaj trden most?

Četrti dan Poletne šole gradnje in okolja je bil posvečen ustvarjalnosti in inženirskim izzivom. Učenci so se namreč preizkusili v gradnji mostov iz špagetov. Da so lahko preverili njihovo vzdržljivost, je bil vsak most podvržen tudi obremenilnemu testu. Prvo mesto si je prislužila skupina deklet, katerih most je prenesel skoraj 10 kg obremenitve, preden je začel razpadati.

Se vidimo prihodnje leto

Poletna šola gradnje in okolja je minila, kot bi mignil. Poučen in zabaven teden so zaključili s predavanjem in delavnicami o onesnaževanju morja s plovil, ki jih je pripravil viš. pred. mag. Valter Suban s Fakultete za pomorstvo in promet, z zakoličbo napisa FGG na strehi fakultete ter podelitvijo diplom.