O-STA

Naj robote nadziramo ali se z njimi borimo? Ali pa se z njimi celo združimo?

Ljubljana, 12. marec 2019 - Raphaël Rault, odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats, je pred polno dvorano Cankarjevega doma predaval o tem, kako bomo v prihodnosti sobivali ljudje in inteligentni roboti. Izpostavil je vrsto vprašanj, s katerimi se bomo soočili, ko bo v naše življenje v še večji meri stopila umetna inteligenca, ter ponudil tudi odgovore, podkrepljene s primeri.

Francoski pravnik Raphaël Rault se je v predavanju dotaknil vprašanj, kot so: kako pametni avtonomni robot (SAR) zaznavajo civilni zakoni Evropske unije, ali ima pravice in obveznosti, kako lahko SAR odgovarja za svoja dejanja in kako lahko uvajamo etiko pri vedenju SAR? Predavatelj je že v uvodu izpostavil težave pri zagotavljanju kakovosti in legalnosti podatkov, na podlagi katerih umetna inteligenca deluje. Prav tako je opozoril na napačno mišljenje, da se umetni inteligenci ni potrebno ničesar naučiti, saj velja, da bolj kot je naprava avtonomna, bolj je odvisna od vnesenih podatkov. Oblikovalci in razvijalci umetne inteligence v EU morajo zato upoštevati etiko že od samega začetka svojega dela do zaključka. Podatki, ki jih razvijalci tako zapisujejo v umetno inteligenco, morajo biti točni in redno posodobljeni, ne smejo biti pristranski, varovati morajo osebne podatke, zagotavljati nevtralnost, kar pomeni, da niso diskriminatorni itd.

Z različnimi primeri je predstavil dileme, na katere lahko naletimo pri uporabi umetne inteligence. Tako bi bila lahko na primer varna odločitev avtonomnega hitrega vlaka, ki zazna žival na progi, da zavira v izogib trku, kar pa bi povzročilo tveganje za poškodbe nekaterih izmed 1000 potnikov (tistih, ki trenutno ne sedijo) zaradi zasilnega zaviranja. Spraševal se je tudi, ali bi bil avto pilot letala sposoben preklicati ukaz človeškega pilota, če lahko ta povzroči strmoglavljenje letala (npr. samomor). Če je odgovor da, kako zagotoviti, da ta preklic ne pripelje do še bolj kritične situacije.

V pravni vidik usmerjeno predavanje je tako navdušilo poslušalstvo, saj gre za eno izmed novejših tem prihodnosti, ki jih prinašajo pametni avtonomni roboti. To predavanje v okviru Alumni kluba Fakultete za strojništvo UL je bilo prvo v ciklu Roboti spreminjajo svet, sledita še aprilsko predavanje prof. dr. Nika Herakoviča na temo Pametnih tovarn ter v mesecu maju predavanje prof. dr. Alexandra Czinka, Pot robotov - včeraj, danes, jutri.

***

Kdo je Raphaël Rault? Raphaël Rault je od leta 2008 odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats (Lille, Francija). Ima certifikat o specializaciji na področju novih tehnologij ter računalniškega in komunikacijskega prava. Izobraževal in usposabljal se je na Univerzi v Parizu 2 Panthéon Assas in na poslovni šoli EDHEC, je član francoskega združenja uradnikov za varstvo podatkov (AFCDP), poučuje digitalno pravo in je soavtor knjige z naslovom " Ethical Hacking "(ENI editions, že 5. izdaja) ter soavtor članka z dr. Damienom Trentesauxom z naslovom " Ethical Cyber-Physical Industrial Systems", ki je bil predstavljen na 20. svetovnem kongresu IFAC.