O-STA

Na prvi dan pomladi spoznajte prvega žrebička, ime mu je Conversano Gaetana XLVIII

V Lipici se veselijo rojstva prvega letošnjega žrebička. Je majhen, čisto črn in zelo simpatičen. Ime mu je Conversano Gaetana XLVIII in je prvi žrebiček, ki je letos prišel na svet v Kobilarni Lipica, v največji čredi lipicancev na svetu. Rodil se je včeraj zgodaj zjutraj, v varnem okolju hlevov na Borjači, kjer pridejo na svet vsa lipiška žrebeta. Ste vedeli, da bo do začetka junija v Lipici prišlo na svet še 30 žrebet?

Za dobro počutje malega žrebička ves čas skrbi njegova mama, plemenska kobila 747 Gaetana XLVIII, za katero je mali Conversano prvo žrebe. Oče malega žrebička pa je plemenski žrebec 514 Conversano Gratiosa VIII. Mali črni Conversano Gaetana XLVIII in njegova mama bosta te dni preživela v enem od zgledno prenovljenih porodnih boksov hlevov na Borjači, nato pa se bosta pridružila čredi malih igrivih žrebičkov in njihovih mater. Do začetka junija bo namreč v Lipici prišlo na svet še 30 žrebet. Prve bodo lahko obiskovalci v toplem sončnem vremenu že aprila občudovali na dvorišču hlevov na Borjači, kmalu za tem pa tudi na zelenih lipiških pašnikih.

Letos pričakujejo številčnejšo generacijo žrebet kot poprej

V. d. direktorice HOLDINGA KOBILARNA LIPICA, Lorela Dobrinja, je ob tem pojasnila, da je rojstvo prvega žrebička vedno razlog za neizmerno veselje med zaposlenimi: "Zadovoljni smo, da se žrebiček in kobila dobro počutita in da letos - tako kot lani - s še 30 žrebeti pričakujemo številčnejšo generacijo žrebet kot v preteklih letih. Zanje smo lani prenovili porodne bokse, uredili kopalnico za konje v hlevih na Borjači in postavili 25 dodatnih boksov. Žrebeta bodo odraščala pod budnimi očmi lipiških konjarjev, tako bo za njihovo počutje res dobro poskrbljeno."

Mali črni žrebiček Conversano Gaetana XLVIII bo, skupaj z ostalimi lipiškimi žrebeti, do polčetrtega leta starosti užival popolno svobodo na prostranih pašnikih, nato pa bo - če mu bodo naklonjene tudi zvezde - začel s treningom in stopil na pot zvezd edinstvene predstave z lipicanci Zgodba o Lipici.

Ste vedeli, da kobile najraje žrebijo same in v prostoru, kjer se čutijo varne? Mnogo žrebet pride na svet ponoči, tako že zjutraj, ko se zdani, samostojno tekajo. Pol ure po rojstvu se žrebe že postavi na noge in sesa materino mleko. Prve ure po porodu so izredno pomembne. V tem času se z vonjem in dotikom vzpostavi vez med kobilo in žrebetom, ki ju nato povezuje ves čas odraščanja malega žrebička.