O-STA

Odprtje nove razstave v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi in slovo od sezone 2018

TAM-TAMova Ulična galerija je v že vstopila v peto sezono ustvarjanja. Za razliko od prejšnjih let, ko je sezono oblikoval en kurator, bo tokrat k oblikovanju programa vsak mesec pristopil drug koproducent. Prvo razstavo je TAM-TAM pripravil v sodelovanju z Beletrino. V petek, 29. marca 2019, ob 17. uri, pa v koprodukciji z Radiem Študent odpirajo razstavo Zorana Pungerčarja, posvečeno 50-letnico delovanja RŠ-a.

Ob tej priložnosti bo prvič na ogled tudi katalog razstavljenih del minule sezone v Ulični galeriji, pod kuratorstvom zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane, z dvema cikloma razstav "Dogaja se / It is Happening" in "Takle mamo ... / So it has come to this...

V galeriji na prostem v Ljubljani se je predstavilo že 50 umetnic in umetnikov, ki se izražajo skozi različne umetniške prakse. Ajda Kocutar in Lara Mejač, kuratorki cikla 'Takle mamo', pravita, da je Ulična galerija za umetnike "svojevrsten izziv, saj gre za plakatno mesto, ki kot tako mora komunicirati z ulico in mimoidočimi, hkrati pa jim omogoča premislek o svojem umetniškem izrazu v tem novem kontekstu."

V galeriji na prostem bodo v tej sezoni med drugimi sodelovali: Galerija Photon (Photonični trenutki 2019), Akademija za umetnost in oblikovanje (Transform 2019), DobraVaga, Galerija Fotografija, Aksioma, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta (Festival Animateka 2019).

Umetnost na ulici je pomembna, saj se hote ali nehote sreča tudi z naključnim - negalerijskim občinstvom. "Prenos vsebin na plakate ima namreč moč, da vzpodbudi premislek o izbrani temi, ki jo v tem okolju uzremo v novi luči. Ulična galerija je lep način, da s sodobno likovno produkcijo vsaj bežno seznanjamo tudi tiste mimoidoče, ki v galerije in muzeje morda ne zahajajo pogosto, drugim pa pokažemo, kaj lahko nastane, ko so umetniki soočeni z medijem, ki je marsikateremu sicer tuj." (Ajda Kucutar, Lara Mejač)

V želji, da bi umetnost v formi plakata zaobjela čim širši kulturni kontekst in da bi, kot pravita Ajda in Lara, Ulična galerija tekom delovanja "postala stalnica, ki vedno znova pritegne poglede mimoidočih", vabljeni na ogled zanimivih umetniških razstav na prostem!

Več o aktualni razstavi: tam-tam.si/odprtje-razstave-rs/.

-

Odprtje: petek, 29. 3. 2019, ob 17:00 | Na ogled: 7. 5. 2019 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Radio Študent

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.