O-STA

Občudujte bele lipicance v operi Aida na otvoritvi 67. Ljubljana festivala

Kar 11 belih lipicancev bo 2. julija nastopilo na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala, na edinstveni uprizoritvi spektakularno-eksotične Verdijeve opere Aida. Nepozabno operno izkušnjo največjih razsežnosti in partnerstvo Ljubljana Festivala ter Kobilarne Lipica so danes predstavili v Lipici.

Čudoviti beli lipicanci bodo v nepozabnem poletnem večeru na Kongresnem trgu nastopili ozvočeni in tako prepletli Verdijevo opero z edinstvenimi zvoki kopit in svojih dihov ter med občinstvom pričarali izjemno akustično doživetje. Z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori, ki burijo domišljijo, se tako obeta nepozabna operna izkušnja največjih razsežnosti.

Opera Aida, ki razgrinja usodo zasužnjene etiopske princese Aide in egipčanskega poveljnika Radamesa, se dogaja v palači egiptovskega faraona. Njena uprizoritev na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala je prvi projekt, ki je povezal Ljubljana Festival in Kobilarno Lipica, z namenom preplesti presežke operne umetnosti in lepoto belih lipicancev.

"Veselimo se izjemnega večera z lipicanci na osrednjem večeru 67. Ljubljana Festivala, obenem pa smo prepričani, da lahko nudi preplet glasbe, umetnosti in lepote belih konj tudi v prihodnje veliko izjemnih priložnosti za sodelovanje in kreacijo nepozabnih predstav. Tako ustvarjamo nove priložnosti za promocijo lipicanca - ne le v Lipici in na konjeniških festivalih po vsej v Evropi, ampak tudi med občinstvom, ki živi in diha za umetnost, ustvarjalnost in lepoto," je pojasnila v d. direktorice HOLDINGA KOBILARNA LIPICA Lorela Dobrinja.

Direktor in umetniški vodja 67. Ljubljana Festivala, Darko Brlek, je izpostavil, da opera Aida govori o vrnitvi Radamesa iz vojne, ki jo je dobil in v njej zasužnjil Aidinega očeta: "Radames se je vrnil na konju, v triumfalnem sprevodu. Sprejel ga je faraon in tam je seveda bila tudi Aida. Ko sem razmišljal, kako narediti predstavo čim večjo in čim bolj zanimivo - glede na to, da bo na Kongresnem trgu - se mi je porodila ideja o čisto logični povezavi z lipicanci in Kobilarno Lipica. Stopil sem v kontakt z vodstvom kobilarne in naletel na izjemno razumevanje in interes."

Priložnost za povezovanje in promocijo, ki jo prinaša nastop lipicancev ob odprtju 67. Ljubljana Festivala, so podprli tudi župan občine Sežana, David Škabar, avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca, dr. Bojan Pretnar, in direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren, ki je goste na današnjo predstavitev v pomladno Lipico pripeljal kar z vlakom Slovenskih železnic.

Bele lipicance in njihove jahače povezuje odnos zaupanja. Le tako lahko nastopajo na predstavah in pritegnejo s svojo lepoto. V operi Aida bodo nastopili najlepši lipicanski žrebci. Ste vedeli, da je bil začetnik najmlajše med šestimi klasičnimi linijami lipicanskih žrebcev, Siglavy senior, rojen v 19. stoletju na arabskem polotoku? Prav tako se je v 19. stoletju, natančneje 24. decembra 1871 v Kairu, zgodila tudi prva izvedba Aide. Giuseppe Verdi je opero napisal po naročilu egiptovskega kediva Ismael Paše.