O-STA

Vtisi po Tednu restavracij - še vedno 90 % gostov izbere mesne jedi

Iz portoroškega Istrian bistro & Tapas bara so nam sporočili vtise po vseslovenskem Tednu restavracij, ki se je zaključil 7. aprila.

Sergej Veršič, vodja gostinstva v resortu LifeClass Portorož: "Gostje so bili večinoma slovenski. Nekaj je bilo tudi gostov iz tujine, ki so bivali v naših hotelih LifeClass Portorož. Prejeli smo številne pohvale za izvirne jedi in celoten meni. Večina gostov se je odločila za šefov meni, le približno 10 odstotkov za veganskega. Glede obiska na tokratnem Tednu restavracij smo zadovoljni."

Na tokratnem meniju Istrian bistro & Tapas bara je bil v sklopu Tedna restavracij trihodni meni, ki so mu dodali še pozdrav iz kuhinje. Gostje so lahko za doplačilo izbirali med dvema pomladno obarvanima sladicama ter poskusili dve vrsti vina na kozarec, svežo malvazijo Sun in refošk Moon hišnega vinarja. Poseben poudarek so namenili pogrinjku - pozdravu iz kuhinje. Vseboval je domači presni namaz iz rdeče pese, ki so ga postregli z olivami v oljčnem olju in sveže pečeno pogačo.

Chéf Borut Jakič, vodja kuhinj hotelov LifeClass Portorož, je povedal: "Rdeča nit menija so bile lokalne sestavine, vzgojene po principu ničtega km. V sodelovanju z lokalno kmetijsko zadrugo Agraria smo poskrbeli, da sta zelenjava in sadje, uporabljena za jedi, prišla iz rok lokalnih pridelovalcev. Pri tem smo upoštevali sezonskost sestavin, zato na meniju ni manjkal niti čemaž."

Metode, s katerimi pripravljajo jedi v eni najbolj priljubljenih restavracij v središču Portoroža, temeljijo na sodobnih postopkih, pri tem pa sledijo načelu "manj je več". Bistvo priprave sta v prvi vrsti: preprosta priprava kakovostnih živil, pri čemer živila ohranjajo odličen okus, strukturo in barvo, ter uporaba zdravega, lokalno pridelanega oljčnega olja hišnega oljkarja Lisjaka.