O-STA

Vabilo na predavanje - POT ROBOTOV - VČERAJ, DANES, JUTRI

Alumni klub Fakultete za strojništvo UL v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana organizira cikel predavanj z naslovom ROBOTI SPREMINJAJO SVET.

Prof. dr. Alexander Czinki bo 7. maja 2019 ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma predaval o Poti robotov - včeraj, danes, jutri.

Ni dvoma, da se bo število robotov v prihodnosti bistveno povečalo, obenem pa se bo bistveno povečala tudi njihova zmogljivost. To bo korenito vplivalo na odnos med roboti in ljudmi. Tipične reakcije ljudi na takšen razvoj prihodnosti, kot na robote same, vključujejo tako navdušenje kot skrb. Toda v mnogih primerih so ta čustva osnovana na prepričanju in ne na znanju. Veliko je torej vprašanj in dvomov. Ali so roboti že med nami? Bo naša prihodnost oblikovana s prisotnostjo robotov? S katerimi izzivi in priložnostmi se srečujemo v scenarijih, kjer roboti vedno bolj prevzemajo nadzor? V okviru predavanja o robotih bo predavatelj izpostavil zgodovinske korenine robotike, predstavil trenutno stanje in podal vpogled v prihodnost ter poskušal podati odgovore na zgornja in mnoga druga vprašanja, povezana z našo "robotsko" prihodnostjo.

Kratka biografija predavatelja

Dr. Alexander Czinki je redni profesor na Visoki strokovni šoli Aschaffenburg. Vodi tri laboratorije s področij robotike, mehatronike in inovativnosti. V znanstvenem svetu je pridobil visok ugled zaradi svojih antropomorfnih robotskih modelov roke in za robotske koncepte, povezane z industrijo 4.0. Znan je po tem, da na enostaven način približa najzahtevnejše znanstvene tematike javnemu občinstvu.

Nakup vstopnic je mogoč prek spleta ali na blagajni Cankarjevega doma.