O-STA

Pomladna simfonija

Zaključni recital violinistke Eve Vrečko z gosti 10. 5. v Narodnem domu Celje

V petek, 10. 5., se bo ob 19. uri v veliki dvorani Narodnega doma začel recital izjemne mlade violinistke Eve Vrečko, dijakinje 4. letnika Gimnazije Celje - Center (GCC), lanske maturantke umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo v sodelovanju izvajata Glasbena šola Celje in I. gimnazija v Celju ter študentke predakademijskega programa na slovitem salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Wonji Kim Ozim. Eva se s koncertnim dogodkom, ki ga je poimenovala Pomladna simfonija, poslavlja od srednješolskih let, ki jih je preživela na GCC. V goste je povabila pianistko Lariso Čanji, violinistko Manjo Jelčič, klarinetistko Špelo Okorn in šolsko zasedbo The Šlagers, ki jo vodi prof. Sašo Šonc. Na programu so dela velikanov klasične glasbe, koncert pa se bo sklenil v lahkotnejših džezovskih ritimih.

Eva je violino sicer začela igrati pri šestih letih na Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev v razredu Elizabete Rauter, srednjo stopnjo pa je opravljala na umetniški gimnaziji glasbene smeri v razredu prof. Petre Arlati Kovačič in na Konservatoriju za glasbeno umetnost v Gradcu pri prof. Helfriedu Fistru. Junija 2017 je uspešno opravila sprejemni izpit na Mozarteumu v Salzburgu in začela študirati na predakademijskem programu.

Na glasbenih tekmovanjih doma in v tujini je dosegla številna visoka priznanja in nagrade. V zadnjih treh letih je osvojila zlato plaketo in absolutno zmago na mednarodnem tekmovanju v Veroni (2015, 2016), zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju v Palmanovi (2017) in zlato plaketo na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije 2015 in 2018. Kot solistka je nastopala z mladinskimi simfoničnimi orkestri Glasbene šole Celje in Konzervatorija Gradec, aprila 2018 pa je opravila avdicijo pri orkestrski akademiji festivala Tiroler Festspiele Erl, kjer je pod vodstvom dirigenta Gustava Kuhna izvedla Brucknerjevo 3. simfonijo. Je tudi članica simfonične zasedbe celjske Glasbene šole in pa zasedbe The Šlagers na GCC.

Gimnazija Celje - Center sicer slovi po izjemno pestrem kulturnem utripu, kot edina srednja šola v državi pa nosi tudi naziv Kulturna šola 2015-2020. Je kalilnica številih talentov s področja umetnosti, kjer ima glasba prav posebno vlogo. Kar 9 zasedb deluje letos na šoli, številni dijaki pa se ob rednem programu tudi vzporedno izobražujejo v glasbenih šolah v regiji. Po petkovem koncertu na GCC pripravljajo še en pomemben dogodek - v četrtek, 16. 5., bo svoja vrata odprla 15. študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, in sicer kar dvakrat - ob 12. uri v Centru sodobnih umetnosti Celje, ob 18. uri pa v lapidariju Osrednje knjižnice Celje (oz. v knjižnici, če bo slabo vreme).

PRILOGA: Fotografija Eve Vrečko (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Eva Vrečko, 041 416 424, evavrecko17@gmail.com
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si