O-STA

Osrednji govornik na IKTEM konferenci bo prof. dr. Janez Bešter

Slika 1: Sponzorji in partnerji konference IKTEM 2019
Slika 2: Prof. dr. Janez Bešter na IKTEM 2018

Reviji Svet elektronike in Svet mehatronike od 30. do 31. maja na Rogli organizirata strokovno konferenco IKTEM, ki je namenjena strokovnjakom iz področij IKT, elektronike in mehatronike.

Dvodnevna konferenca je sestavljena iz strokovnih predavanj v prvem dnevu ter praktičnih delavnic v drugem dnevu konference. Glavne teme konference bodo:

· Bluetooth Low Energy (BLE) tehnologije
· NB IoT proizvodi in rešitve
· Industrijsko tiskanje 3D objektov
· Meritve s sodobnimi merilnimi instrumenti in metodami za IoT naprave in bazne postaje
· CAD-CAM orodja za področje elektronike in mehatronike

Letošnji osrednji govornik bo prof. dr. Janez Bešter iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Naslov njegovega predavanja bo "Industrija 4.0 in družba 5.0".

Predavanje se bo usmerilo v doseganje ambicioznih ciljev, ki jih ima do leta 2025 pred seboj slovensko gospodarstvo: 60 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega in 50 milijard izvoza.

Da se bo dodana vrednost v slovenskih podjetjih povečevala, potrebujemo več znanja v izdelkih, nove poslovne modele, vrhunsko usposobljene kadre ... torej več vlaganja v raziskave in razvoj ter izobraževanje in vseživljenjsko učenje.

V množici trendov, sprememb, novih tržnih razmer in tehnologij, je zelo pomembna pot naprej t.i. digitalna preobrazba. Digitalno preobrazbo pa zaznamujeta dve pomembni usmeritvi: Industrija 4.0 in Družba 5.0.

Industrija 4.0 vključuje uvedbo novih tehnologij v industriji za več optimizacije, avtomatizacije, prilagoditve storitev in izdelkov. Vendar te tehnologije ne delujejo in ne ustvarjajo pričakovanih rezultatov, če zaposleni v podjetju nimajo ustrezne miselnosti - "digitalne kulture" ter se ne razvije novih poslovnih modelov in procesov za izrabo digitalnih pristopov. Korak naprej pa je usmeritev Družba 5.0, ki postavlja v središče človeka in koncepte kako naj novi tehnološki dosežki izboljšajo kakovost življenja in zadovoljstvo ljudi.

IKTEM konferenco organizirata reviji Svet elektronike in Svet mehatronike v sodelovanju z Laboratorijem za telekomunikacije in Laboratorijem za multimedijo Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani ter Inštitutom za elektroniko in telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko v Mariboru. Konferenco so podprli tudi Zbornica elektro in elektronske industrije, Združenje za informatiko in telekomunikacije - obe pri GZS, SRIP Pametna mesta in skupnosti ter ugledna podjetja iz Slovenije in tujine: A1, Arrow electronics, CGS, ICM, Rutronik, Rohde&Schwarz, ADDProS, Quectel, Amiteh in Emsiso.