O-STA

Z rekordnim številom tekmovalcev in konj se v Lipici začenja veliko mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v dresurnem jahanju

Z rekordnim številom več kot 110 tekmovalcev in 140 konj iz 17 držav se danes, 23. maja, v Kobilarni Lipica začenja tradicionalno mednarodno tekmovanje v dresurnem jahanju, ki tokrat prvič šteje kot kvalifikacijska tekma za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu. Zaradi izrednega števila prijavljenih jahačev bo tekmovanje prvič potekalo sočasno v dveh manežah. Prvič po treh letih znova sodelujejo tudi slovenske tekmovalke, in sicer kar pet jahačic.

V nizu zahtevnejših tekem, ki pa ne šteje za svetovni pokal, oziroma v tako imenovani "mali turi" bo nastopila Birgit Fabris Sauer s kobilo Rio. Med mladinci bosta nastopili Ula Kos s konjem Cinar-Tar in Jana Ušen s konjem Felix Boy, med otroci pa se bosta v mednarodni konkurenci pomerili Freja Kolenc s konjem Landini della Verdina in Katarina Julija Pipan s konjem Favory Capriola XXV.

Vrhunec tekmovanja bo v nedeljo popoldne, ko se bodo v "baletu konj", v prostem programu ob glasbeni spremljavi predstavili najboljši tekmovalci.

Za zlato se tokrat ne bo potegovala Marcela Krinke Susmelj, Švicarka s slovenskim priimkom, ki se je v Lipici že štirikrat veselila zmage. Bosta pa nastopili dve veliki dami konjeniškega športa, ki sta v mednarodni areni že velikokrat stali na najvišjih stopničkah: Rusinja Elena Sidneva in Valentina Truppa, ki tekmuje v uniformi italijanskih karabinjerjev. Obetata se torej privlačno tekmovanje in napet boj za najvišja mesta.

Ob začetku mednarodnega tekmovanja, ki prinaša točke svetovnega pokala in šteje kot kvalifikacijska tekma za letošnje evropsko prvenstvo in olimpijske igre leta 2020, so prireditelji v Lipici zadovoljni z odličnim odzivom tekmovalcev iz 17 držav. "Kobilarna Lipica je v mednarodnih konjeniških krogih poznana po dobri organizaciji in gostoljubnem sprejemu tekmovalcev. Naredili bomo vse, da bo tako tudi letos in da se bo Kobilarna Lipica uspešno razvijala v mednarodni konjeniški center, s podporo celotne ekipe zaposlenih in Konjeniške zveze Slovenije," je ob prihodu prvih tekmovalcev dejala v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica, Lorela Dobrinja.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo https://we.tl/t-mGw45sxIRJ

Več informacij: www.lipica.org

Foto: Sibil Slejko