O-STA

Velika zmagovalka mednarodnega tekmovanja v dresurnem jahanju v Lipici je Rusinja Elena Sidneva, najbolje uvrščena za slovenijo pa Birgit Fabris Sauer

Ruska tekmovalka Elena Sidneva s konjem Fuhurjem je včeraj znova postala velika zmagovalka mednarodnega tekmovanja v dresurnem jahanju v Kobilarni Lipica. To tradicionalno tekmovanje je v dneh od 23. do 26. maja pritegnilo rekordno število več kot 120 tekmovalcev in več kot 140 konj iz 17 držav. Prvič je štelo tudi kot kvalifikacijska tekma za olimpijske igre.

"Lipica je zame prav poseben kraj. Tolikokrat sem nastopala tukaj, vedno uspešno in z dobrimi vtisi. Prvič sem v Lipici tekmovala že leta 1995 in rada se vračam," je dejala ruska tekmovalka Elena Sidneva po tem, ko se je včeraj v Kobilarni Lipica znova veselila prvega mesta na finalni tekmi mednarodnega turnirja v dresurnem jahanju.

S konjem Fuhurjem je dosegla rezultat 74,655 točke in navdušila v prostem programu z glasbo, ki ga lahko primerjamo z baletom konj. Na finalnem prostem programu z glasbo nivoja Grand Prix, ki šteje za svetovni pokal, je drugo mesto osvojil nemški tekmovalec Uwe Schwanz s konjem Hermes, tretje mesto pa Amanda Hartung iz Avstrije s konjem Dresscode Black.

Mednarodno tekmovanje, ki šteje tudi kot kvalifikacijska tekma za letošnje evropsko prvenstvo in olimpijske igre leta 2020, je zaradi izrednega števila prijavljenih tekmovalcev prvič potekalo v dveh arenah sočasno.

Po treh letih so na tem mednarodnem tekmovanju znova nastopile tudi slovenske tekmovalke, in sicer kar pet. Najbolje uvrščena je bila Birgit Fabris Sauer s kobilo Rio, ki je v finalu tako imenovane male ture oziroma v prostem programu stopnje Intermediate I osvojila sedmo mesto: "Sem zelo zadovoljna, saj sem z mojo kobilo Rio prvič nastopila na mednarodnem tekmovanju CDI. To je zame velik uspeh, ker sem jo sama šolala vse od začetka dalje. To je v bistvu potrditev, da sem na dobri poti."

Lipiško mednarodno tekmovanje je bilo prva prava mednarodna preizkušnja tudi za mlado tekmovalko Katarino Julijo Pipan, ki je s konjem Favory Capriola XXV nastopila v kategoriji otrok in se v finalu uvrstila na peto mesto. "Od vedno sem imela rada konje. In ko sem začela trenirati, sem kar hitro napredovala," je povedala mlada tekmovalka, ki se je zelo veselila svojega uspeha.

Slovenske barve so na tekmovanju v Lipici zastopale tudi Freja Kolenc s konjem Landini della Verdina Freja (v kategoriji otrok) ter Ula Kos s konjem Cinar-Tar in Jana Ušen s konjem Felix Boy v kategoriji mladincev.

Nova priložnost, da v Lipici spodbujamo slovenske tekmovalke, bo že na začetku julija. Od 5. do 7. julija se bo namreč na lipiškem hipodromu odvijala Balkanijada oziroma balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju. Skupaj s tekmovanji v vožnji vpreg in preskakovanju ovir bo Kobilarna Lipica tako letos organizirala kar devet privlačnih in zanimivih konjeniških tekmovanj.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo https://we.tl/t-RJ0DSQeNcU

Vsi rezultati in startne liste: https://www.equi-score.de/index.php?mod=mod_lipica2019

Več informacij: www.lipica.org

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed