O-STA

Z lipicansko peterovprego iz Lipice na Dunaj - začenja se spektakularno popotovanje družine Matern, dolgo kar 585 kilometrov

Kar 585 kilometrov dolgo pot od Kobilarne Lipica do Španske jahalne šole na Dunaju bosta v prihodnjih dneh prevozila nemška zakonca Andreas in Ute Matern s slovenskimi lipicanci. Ta izjemen podvig z lipicansko peterovprego bosta začela v nedeljo, 9. junija, ob 10. uri v Lipici, kjer jima bodo zaželeli srečno pot številni slovenski prijatelji. Zaželite jima srečno pot tudi vi.

Iz Kobilarne Lipica, prve in najstarejše kobilarne z lipicanci na svetu, se bosta Andreas in Ute Matern v nedeljo, 9. junija, podala v spremstvu slovenskih prijateljev. V kočijo bosta vpregla štiri bele lipicance slovenske reje in enega črnega lipicanca s Hrvaške. Z njimi bosta vsak dan prevozila od 30 do 50 kilometrov, ne glede na sonce ali dež z eno samo željo - to je, da se v nedeljo, 23. junija, srečno in varno pripeljeta na Dunaj.

Pred njima je izjemen podvig, ki ju bo vodil po poteh, kjer so stoletja vozile kočije z lipicanci. O tem, kako izjemna in drzna je njuna odločitev, da z lipicanci prepotujeta 585 kilometrov dolgo pot, pa najbolj zgovorno priča podatek, da je lipicanska vprega to pot zadnjič prevozila pred 39 leti, ob praznovanju 400 obletnice Kobilarne Lipica.

Po tem, ko bosta v nedeljo dopoldne pomahala v pozdrav Lipici in njenim lipicancem, bosta v poznih popoldanskih urah prispela do Gornje Košane, kjer bosta prenočila. V ponedeljek se bosta podala do Nove vasi pri Blokah, v naslednjih dneh pa bosta s svojimi konji prenočila pri gostoljubnih rejcih v Šentvidu pri Stični, Trbovljah, Celju, Pragerskem, Trnovi Vasi in Rogašovcih ter nadaljevala pot po Avstriji.

Andreas in Ute Matern tokrat nista prvič v Sloveniji, saj ju s slovenskimi rejci, člani Združenja rejcev lipicanca Slovenije, povezuje dolgoletno prijateljstvo. S kočijo in slovenskimi lipicanci sta se na prvo podala že pred šestimi leti in prevozila 734 kilometrov dolgo pot od Bavarske do Vzrejne hiše lipicancev Barbana na Gorenjskem, saj so ju prav tam navdušili za slovenske lipicance.

Pred tremi leti sta nadaljevala pot in se od Vzrejne hiše lipicancev Barbana v Globokem na Gorenjskem z istimi štirimi lipicanci podala do Kobilarne Lipica ter navdušila obiskovalce Dneva Kobilarne Lipica.

Tokrat se znova podajata na pot, ki zahteva vrhunske konje, in s svojim podvigom dokazujeta visoko kakovost slovenske reje lipicanca. Z vožnjo od Lipice do Španske jahalne šole na Dunaju, ob kateri ju bodo gostili slovenski in avstrijski rejci konj, pa v mednarodnem merilu povezujeta ljubitelje lipicancev in najuglednejši konjeniški ustanovi, ki svoje poslanstvo posvečata lipicancu, to sta Španska jahalna šola na Dunaju in Kobilarna Lipica.

Lipicanci nas povezujejo

V nedeljo, 9. junija, bo družini Matern zaželela srečno pot v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja: "Veselim se srečanja z družino Matern, ki se bo z lipicansko peterovprego podala na 585 kilometrov dolgo pot iz Lipice na Dunaj. Andreas in Ute Matern sta izjemna ambasadorja slovenskega lipicanca in ljubitelja konj, ki ne poznata besede 'nemogoče', s svojo pozitivno naravnanostjo pa povezujeta konjeniške tradicije Evrope. Tako dokazujeta izjemno kakovost lipicanskega konja in potrjujeta njegovo mesto v sodobni družbi."

Andreasu in Ute Matern bo v roke segel tudi Janez Peternel iz vzrejne hiše Barbana, ki jima je pomagal izbrati in kupiti štiri slovenske lipicance, pa tudi novega črnega lipicanca iz kobilarne Đakovo na Hrvaškem. Tako se bo družina Matern tokrat prvič podala na pot s 5-vprego. Srečno pot jim bodo zaželeli tudi predstavniki Združenja rejcev lipicanca Slovenije, saj so bili štirje lipicanci zrejeni pri slovenskih rejcih, obenem pa so ti konji potomci lipicancev Kobilarne Lipica. Med njimi bosta aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji Miha Tavčar in Boštjan Brinjovc, ki sta poskrbela za šolanje slovenskih lipicancev.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo https://we.tl/t-bQ4CBq003R

Foto: arhiv Vzrejne hiše lipicancev Barbana