O-STA

Včeraj Lipici, čez dva tedna na Dunaju - začelo se spektakularno popotovanje družine Matern z lipicansko peterovprego

Ljubezen do lipicanca, smeh, dobra volja in mnogo prijateljev. Vse to bo v prihodnjih dneh spremljalo nemško družino Matern, ki se je včeraj podala na spektakularno pot od Kobilarne Lipica do Španske jahalne šole na Dunaju s svojimi petimi lipicanci.

Andreas in Ute Matern sta svoj podvig začela z veliko dobre volje in odlično pripravljena. Skupaj s tremi otroki sta štiri bele lipicance slovenske reje in enega črnega lipicanca s Hrvaške zapregla v renovirano kočijo tipa omnibus, ki z lahkoto sprejme šest potnikov. V spremstvu jahačev in lipicancev Kobilarne Lipica sta se najprej popeljala po Lipici, ki je prva in izvorna kobilarna lipicanske pasme konj, nato pa sta se podala na 585 kilometrov dolgo pot.

"Ponosna sva na svoje lipicance, ki so doma iz Slovenije. So res izjemni konji, zato sva si želela z njimi prevoziti pod od Lipice do Dunaja," je dejal Andreas Matern in dodal, da jima s soprogo to popotovanje pomeni izpolnitev velike želje.

Ob tem sta se Andreas in Ute Matern zahvalila za podporo slovenskim prijateljem iz Združenja rejcev lipicanca Slovenije, s katerimi sta povezana že od leta 2013, ko sta se z lipicanci podala na pot od Bavarske do Slovenije, in od leta 2016, ko sta nastopila na Dnevih Kobilarne Lipica. Da ju bo na poti spremljala sreča in bosta 23. junija varno prispela na Dunaj, so jima v Kobilarni Lipica podarili podkve, ki že tradicionalno prinašajo srečo.

Tako se je družina Matern včeraj podala na vožnjo skozi Lokev, mimo Divače in skozi gozdove Vremščice do Gornje Košane. V prihodnjih dneh bo prevozila od 30 do 50 kilometrov. Danes bo nadaljevala pot do Nove vasi pri Blokah, jutri pa do Šentvida pri Stični. Nato bo prenočila v Trbovljah, Celju, Pragerskem, Trnovi Vasi in Rogašovcih ter nadaljevala pot po Avstriji. Člani družine bodo veseli vseh, ki jih bodo pričakali ob poti, jim podali roko in nekaj kilometrov prehodili ali prevozili skupaj z njunimi in njihovimi petimi lipicanci.

"Ti lipicanci imajo res veliko srce, je ob začetku 585 kilometrov dolge poti družine Matern z lipicansko peterovprego dejal Miha Tavčar, podpredsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije in aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji. Prav on je pred leti poskrbel za šolanje dveh lipicancev družine Matern, medtem ko je druga dva šolal Boštjan Brinjovc. Podviga družina Matern pa zagotovo ne bi bilo brez Janeza Peternela iz Vzrejne hiše lipicancev Barbana, ki jim je pomagal izbrati in kupiti štiri slovenske lipicance, pa tudi novega črnega lipicanca iz kobilarne Đakovo na Hrvaškem.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo https://we.tl/t-S763eJs8pb

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed