O-STA

Poletna muzejska noč, stik z več kot 300 belimi lipicanci in barvanje lipiških ograj obetajo nepozabna doživetja v Lipici

Kobilarna Lipica se bo v soboto, 15. junija, pridružila pobudi slovenskih muzejev in galerij Poletna muzejska noč in za obiskovalce brezplačno odprla svoja vrata med 18. in 22. uro. Dogajanje se bo začelo ob vrnitvi črede lipicanskih kobil s paše, topot kopit pa bo obiskovalcem dal ravno dovolj energije za raziskovanje Muzeja Lipikum, ustvarjalnosti konstruktivista Avgusta Černigoja v umetnikovi galeriji, muzejske zbirke kočij in stalne razstave fotografij Joca Žnidaršiča.

Na Poletno muzejsko noč bo posestvo Kobilarne Lipica vabilo tudi z dodatno ponudbo. Beli lipicanci bodo vas bodo s kočijo popeljali po mogočnih stoletnih drevoredih, otroci se bodo razveselili stika s poniji, v prijetni senci stoletnih hrastov, na terasi letnega vrta KARSolicious pa boste raziskovanje lipiških muzejev in galerij lahko zaključili ob dobrotah kraške kulinarike.

V nedeljo, 16. junija, se bo pestro dogajanje nadaljevalo z akcijo barvanja tradicionalnih lipiških belih ograj. Bele ograje obiskovalcem Lipica prve izrečejo dobrodošlico, ko vstopijo na edinstveno zeleno lipiško posestvo. Njihova podoba je znana po vsem svetu, obenem pa varujejo več kot 300 belih lipicancev in 31 letošnjih žrebičkov.

Bele ograje vsako leto povezujejo velike in majhne mojstre barvanja, ki se radi vračajo v Lipico, kjer so pobarvali svoj del ograje in pustili svoj pečat. V nedeljo od 10. ure dalje se jim lahko pridružite vsi, ki želite zavihteti čopič, prispevati k ohranjanju kulturne dediščine, doživeti nepozaben dan na brezmejnih zelenicah Lipice in postati del velike lipiške družine. V zahvalo boste prejeli krožnik kraške mineštre in velik popust za ogled najlepših lipicancev. Predvsem pa boste lahko uživali na poletnem pikniku s spremljevalnim programom, ob glasbi v živo in dobrotah na žaru.

Obeta se privlačno dogajanje. Otroci bodo lahko ustvarjali na delavnicah v parku in spoznavali prikupne ponije, za sproščeno vzdušje pa bo poskrbela glasba v živo. Vsem sodelujočim bo na voljo posebno ugodna ponudba vstopnic za obisk kobilarne in ogled edinstvene predstave z lipicanci Zgodba o Lipici ob 15. uri.

Da bo nova bela barva dolgo kljubovala soncu, vetru in dežju, bo pripomoglo podjetje JUB d. o. o., ki bo za akcijo prispevalo belo barvo. Strokovnjaki iz podjetja in maskota Bojan bodo udeležencem akcije razkrili trike barvanja, čopiče za akcijo pa bo prispevalo podjetje Žima d. d.

Dobrodošle tudi ekipe

Na letošnje barvanje ograj prav posebej vabimo ekipe, ki lahko štejejo do deset članov. Ekipa, ki bo pobarvala največ ograje, bo prejela slastno pizzo za vse svoje člane, vstopnico za ogled edinstvene predstave z lipicanci in spominsko zahvalno ploščico na ograji. Prijavite se na naslov info@lipica.org, zavihtite čopiče in pobarvajte svoj del lipiške ograje.

Pretekli konec tedna so čopiče najhitreje vihtele rokometašice Športnega društva Jadran Blumarine iz Hrpelj in pobarvale največ ograje. Bravo, bravo in čestitke.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo https://we.tl/t-vHX0x9to3b

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed