O-STA

V torek, 2. julija, občudujte bele lipicance v operi Aida na otvoritvi 67. Ljubljana festivala

Čudoviti beli lipicanci bodo v torek, 2. julija, nastopili v spektakularno-eksotični operi Aida, na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kar 11 belih konj bo nastopilo v Verdijevi operi, ki z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori obeta nepozabno operno izkušnjo.

Kar 11 belih lipicancev iz Kobilarne Lipica se že pripravlja na otvoritveni večer 67. Ljubljana Festivala in edinstveno uprizoritev spektakularno-eksotične Verdijeve opere Aida. V poletnem večeru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo s svojo elegantno prezenco oživili Verdijevo opero, prav poseben akustični učinek pa bodo dodali tudi edinstveni zvoki kopit in dihanja, saj bodo kopita lipicancev ozvočena.

Z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori, ki burijo domišljijo, se tako obeta nepozabna operna izkušnja največjih razsežnosti, ki razgrinja usodo zasužnjene etiopske princese Aide in egipčanskega poveljnika Radamesa. Njuni zgodbi se prepleteta, ko se Radames vrne iz vojne, v kateri je zmagal in zasužnjil Aidinega očeta. Pred faraonovo palačo v Memfisu prijezdi na belem konju v triumfalnem sprevodu. Sprejme ga faraon in tam je seveda tudi Aida.

Po etiopski princesi imenovana veličastna Verdijeva opera je prvi projekt, ki je povezal Festival Ljubljana in Kobilarno Lipica, z željo preplesti presežke operne umetnosti in lepoto belih lipicancev ter ustvariti nepozabno predstavo.

Bele lipicance in njihove jahače povezuje odnos zaupanja. Le tako lahko nastopajo na predstavah in pritegnejo s svojo lepoto. V operi Aida bodo nastopili najlepši lipicanski žrebci. Ste vedeli, da je bil začetnik najmlajše med šestimi klasičnimi linijami lipicanskih žrebcev, Siglavy senior, rojen v 19. stoletju na arabskem polotoku? Prav tako se je v 19. stoletju, natančneje 24. decembra 1871 v Kairu, zgodila tudi prva izvedba Aide. Giuseppe Verdi je opero napisal po naročilu egiptovskega kediva Ismael Paše.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-FP83iiwe9V

Foto: Ljubljana Festival, Kobilarna Lipica, Mitja Božič