O-STA

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi

Prostor v prostoru

SANJA JURCA AVCI

Uršula

2. 7. - 5. 8. 2019

TAM-TAMova Ulična galerija v koprodukciji s Slovenskem gledališkem inštitutom predstavlja razstavo Sanja Jurca Avci: Uršula, Prostor v prostoru. Vljudno vabljeni na odprtje razstave, ki bo v torek, 2. julija 2019, ob 17. uri, v galeriji na prostem na Vegovi.

URŠULA

(Howard Barker)

SNG Drama Ljubljana, 2000/01, režija Janez Pipan

scenografija: Sanja Jurca Avci

"Uršula je zgodba velikih dimenzij, ki jih je režiser Janez Pipan želel tudi na odru ljubljanske Drame. Že samo ustvariti prepričljivo ladjo sredi morja, močvirje in samostanske zidove je za scenografa lep izziv, menjava teh prizorišč pa še toliko večji. Oblikovala sem torej neko osnovo - klančine, ki so soustvarile prostor za vsa prizorišča. Tej osnovi dodani elementi - "ladja", scenski element, ki je moral nositi trinajst žensk; projekcija viharnega neba (tiste dni tehnološki dosežek); samostanske stene v dveh različnih konfiguracijah za zunanjost in notranjost samostana - pa so oder definirali v posamezna prizorišča." Sanja Jurca Avci

V Ulični galeriji razstavljeni scenski osnutki Sanje Jurca Avci za uprizoritev Uršule so del razstave posvečene slovenski scenografiji. Izvirni kolaži so na ogled na pregledni razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 v Narodni galeriji do 8. septembra 2019, kjer je predstavljenih prek 220 del več kot 70 snovalcev odrskega prostora -- gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in na zgodovino gledališča na naših tleh.

Sanja Jurca Avci je arhitektka, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb v prostoru. Na področju scenografije in oblikovanja razstav deluje tudi mednarodno (V. Britanija, Irska, Turčija). Pri svojem delu uživa v izražanju vsebine s pomočjo vseh vizualnih izraznih sredstev in v iskanju tiste točke, v kateri oblikovani prostor kar najbolje izrazi določeno vsebino. Za njeno delo so značilni zadržanost, ljubezen do barv ter plastenje pogledov in pomenov.

2. 7. - 5. 8. 2019
Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut
Koprodukcija: Slovenski gledališki inštitut
Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.