O-STA

Še teden dni do Balkanskega prvenstva - najpomembnejšega konjeniškega tekmovanja v Kobilarni Lipica letos

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed
Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed
Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed

S svečanim odprtjem na velikem lipiškem hipodromu se bo v četrtek, 4. julija, začelo Balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju - najpomembnejše konjeniško tekmovanje v Kobilarni Lipica letos. Pritegnilo bo več kot 60 tekmovalk in tekmovalcev iz 11 držav od Slovenije do Grčije in Turčije, ki se bodo od petka, 5. julija, do nedelje, 7 julija, predstavili z najboljšimi tekmovalnimi konji.

Balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju tokrat prvič poteka v Sloveniji. Pri organizaciji je v duhu dobrega sodelovanja povezalo Konjeniško zvezo Slovenije v vlogi organizatorja ter Konjeniški klub Stožice Ljubljana in Kobilarno Lipica v vlogi soorganizatorjev.

Prvi tekmovalci iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Severne Makedonije, Moldavije, Romunije, Srbije, Turčije in Slovenije bodo v Lipico prispeli že v sredo, 3. julija, in nastanili svoje konje v turnirskih boksih. V četrtek, 4. julija, bo sledil veterinarski pregled konj, ob 17. uri pa svečano odprtje prvenstva s predstavitvijo vseh sodelujočih držav.

V petek, 5. julija, se bo tekmovanje začelo z ekipnimi preizkušnjami članov, mladih jahačev, mladincev in otrok. V soboto bodo sledila individualna tekmovanja, v večernih urah pa tudi večer narodov. V nedeljo, 7. julija, se bodo najboljši tekmovalci pomerili v finalnih prostih programih z glasbo, ki pomenijo pravi balet konj ob glasbeni spremljavi. Prvenstvo bo sklenila svečana razglasitev rezultatov.

Slovenske barve bo zastopalo kar 13 tekmovalk, med njimi je tudi Birgit Fabris Sauer, ki je s kobilo Rio leta 2017 osvojila zlato na Balkanskem prvenstvu v Zagrebu in bila obenem članica zlate slovenske ekipe. Zato slovenskim tekmovalkam želimo uspešne nastope, prav posebno najmlajšim tekmovalkam, ki nabirajo prve mednarodne izkušnje na tako pomembnih tekmovanjih. Sicer pa bo nad nastopi tekmovalcev bdel sodniški zbor pod vodstvom predsednika Freddy Leymana iz Belgije, medtem ko bo slovenske barve v sodniškem zboru zastopala sodnica Dora Markun.

Tekmovalne ekipe in obiskovalce kobilarne, ki si bodo ogledali prvenstvo, bo pričakal tudi pester spremljevalni program s predstavo Zgodba o Lipici, doživetjem Postanite šepetalec konjem, ogledi kobilarne in pestrim dogajanjem za otroke.

Slovenska ekipa na Balkanskem prvenstvu

Člani:

Birgit Fabris Sauer

Barbara Begojev

Urša Vadnjal

Neža Šarc

Mladi jahači:

Ines Fridau Tivadar

Mladinci:

Taša Rojko

Ula Kos

Brina Mihevc

Jana Ušen

Otroci:

Ria Hanžič

Katarina Julija Pipan

Freja Kolenc

Lucija Mramor

Več informacij: www.lipica.org

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-5RacGsfIEp

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed