O-STA

Potujoča razstava Čar lesa 2019 se tudi letos ustavlja v Kopru

Uradno odprtje, Čar lesa 2019
Uradno odprtje v Kopru, Čar lesa 2019
Projekt Applause, Čar lesa 2019
Podjetje Logotowood, Čar lesa 2019
Podjetje Dipstor, Čar lesa 2019
Jože Prikeržnik, Čar lesa 2019
dr. Franc Pohleven, dr. Andreja Kutnar, Čar lesa 2019
dr. Andreja Kutnar, Čar lesa 2019

V petek, 5. 7. 2019, so se v avli palače Armerija na Univerzi na Primorskem zbrali številni ljubitelji lesa in lesenih izdelkov. Že tretje leto zapored se namreč tam predstavlja potujoči del razstave Čar lesa. Na dogodku ob odprtju je bil med slavnostnimi govorniki tudi Jože Prikeržnik, generalni direktor direktorata za lesarstvo, ki je prepričan, da so razstave, kot je ta, zelo pomembne za podporo celotni lesni panogi.

Potujoči del razstave Čar lesa se tudi letos seli po Sloveniji, na enajst različnih lokacij, med katerimi je tudi Koper, kjer jo InnoRenew CoE v sodelovanju z Univerzo na Primorskem do 19. julija 2019 gosti v avli palače Armerija.

Na uradnem odprtju razstave je direktorica InnoRenew CoE, dr. Andreja Kutnar, povedala: "V veliko čast mi je, da vas lahko pozdravim v imenu Univerze na Primorskem in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Danes smo tu že tretje leto in z veseljem ugotavljam, da je vsakič nekoliko drugače, polnejše. Verjamem, da bo ta razstava tudi v Kopru postala tradicionalna." Poudarila, da je sodelovanja pri razstavi zelo vesela, saj si v inštitutu InnoRenew CoE želijo približati les in lesene izdelke vsem in ne le strokovnjakom, ki so vključeni v gozdno-lesno verigo. Prireditev Čar lesa namreč že dobro desetletje promovira in spodbuja rabo lesa in lesenih izdelkov ter ozavešča potrošnike o trajnostnem vidiku rabe tega naravnega materiala.

Direktor direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Jože Prikeržnik, pa je izrazil veselje, da se je prireditve udeležil in se zahvalil vsem udeležencem, ki prispevajo svoje ideje in izdelke: "Veseli me, da sem danes ponovno tu, v palači Univerze na Primorskem, kjer se trudite lesu dodati višjo vrednost. Čar lesa je spremenil razmišljanje Slovencev o lesu in delovanje državnih institucij in politike, InnoRenew CoE pa je pomemben promotor lesa in lesarskega sektorja. Verjamem, da bo prireditev pozitivno vplivala na širšo regijo, strokovno javnost in lesno industrijo."

S tem se je strinjal tudi dr. Franc Pohleven, pobudnik razstave Čar lesa, in se obenem zahvalil vsem, ki so prispevali k organizaciji razstave Čar lesa 2019.

Udeleženci uradnega odprtja razstave so si inovativne izdelke iz lesa lahko ogledali, obenem pa tudi izvedeli, kako posamezni izdelki nastajajo, saj so predstavniki projekta Applause ter podjetij Dipstor in Logotowood obiskovalcem predstavili, kako poteka njihovo ustvarjanje in kaj jih pri delu najbolj navdihuje.

V prostorih univerze si do 19. julija 2019 lahko ogledate pester nabor izdelkov - od lesenih stolov, umivalnikov, miz, okrasnih in uporabnih posod do torte, nakita in tudi kitare. Med številnimi razstavljavci so tudi podjetja in posamezniki s Primorske. Ne gre namreč pozabiti, da je predelava lesa doma tudi v naši regij in da se lahko pohvalimo z dobro kakovostjo, inovativnostjo in izvirnim videzom izdelkov.

Dogodek, ki letos poteka že enajsto leto zapored, tokrat organizirajo InnoRenew CoE, Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za lesarstvo, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Biotehniška fakulteta - Oddelek za lesarstvo in Svet za les.