O-STA

V Živem laboratoriju InnoRenew organizirali prvi dogodek iz cikla Izzivi prihodnosti

Prvi dogodek iz cikla Izzivi prihodnosti, ki ga je pod naslovom Kako z obnovljivimi materiali do trajnostne Slovenije? organiziral Živi laboratorij InnoRenew, se je uspešno zaključil.

V četrtek, 3. 10. 2019, se je v Škocjanskem zatoku srečalo več kot 45 raziskovalcev, oblikovalcev politik, podjetnikov in zainteresiranih posameznikov, da bi razpravljali o pomenu obnovljivih materialov za trajnostni razvoj in o tem, kako ti prispevajo k večji kakovosti našega življenja in kakšna je pri tem vloga digitalizacije. Med udeleženci je bil tudi generalni direktor Direktorata za lesarstvo z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Anton Danilo Ranc.

 Direktorica InnoRenew CoE dr. Andreja Kutnar je v pozdravnem nagovoru izrazila zadovoljstvo, da so se številni člani Živega laboratorija InnoRenew z različnih delovnih področij odzvali vabilu in prišli v Škocjanski zatok, da bi ustvarili nova partnerstva in poiskali nekatere rešitve za danes zelo pomembno tematiko trajnostnega razvoja.

 Vodja živega laboratorija Kim Turk Mehes je udeležencem podrobneje predstavila koncept samega Živega laboratorija InnoRenew in priložnosti, ki jih ta ponuja svojim članom. Osrednji govornik na dogodku Matej Feguš, lastnik podjetja Donar, je nato povedal, kako lahko s kreativnimi pristopi in vključevanjem načel krožnega gospodarstva razvijamo trajnostno naravnane inovacije. Andro Goblon iz Slovenskega gradbenega grozda pa je predstavil poslovne modele in priložnosti za slovenska podjetja pri prehodu k trajnostnemu razvoju. Sledili so štirje raziskovalci iz InnoRenew CoE, ki so spregovorili o najnovejših raziskovalnih dognanjih s področij zdravja, digitalne transformacije, poslovnih modelov in trajnostnega razvoja.

 Po predstavitvah se je začela interaktivna delavnica, na kateri so udeleženci s pomočjo moderatorja iskali in soustvarjali rešitve za izzive, pomembne zanje ali za njihove organizacije. Slišati je bilo številne zanimive izzive, med katerimi so tudi mednarodno povezovanje, soustvarjanje pametnih rešitev in združevanje preteklih izkušenj in znanja z današnjimi inovacijami in novim znanjem ter tehnologijami. Poudarili so, da je treba začeti s kolektivnim trajnostnim razvojem in ekološke potrebe postaviti pred individualne.

Dogodek se je zaključil z mislijo o konkretiziranju in udejanjanju današnjih idej, za kar bo priložnost v letu 2020, ko bo Živi laboratorij InnoRenew pripravil naslednji dogodek iz serije Izzivi prihodnosti.