O-STA

Že prva terapija Human Tecar mi je omilila bolečine v križu

Ker imam težave z bolečinami v križu sem po priporočilu obiskal delovno organizacijo Semos v Celju v okviru katerega Jakob Golob, diplomirani fizioterapevt opravlja fizioterapijo, ki si ji reče Human Tecar Therapy. Po slovensko bi rekli, manuelna (ročna) terapija ali terapevtska masaža v kombinaciji z globinskim pregrevanjem, s pomočjo HCR 1002 aparata, ki ga je razvilo italijansko podjetje Unibell s.r.l. skupaj s Human Tecar Therapy konceptom. Meni je že prva terapija omilila bolečine.

Po končani prvi tovrstni terapiji sem se dobro počutil. Bolečina je skorja izginila. Jakoba Goloba sem vprašal kolikokrat bom moral še priti, da bo bolečina izginila in na kakšen način deluje tovrstna terapija: "Menim, da boste morali priti še štirikrat. Lahko pa se zgodi, da bodo bolečine popustile že prej. Za izvajanje terapije je potrebno imeti veliko znanja, ki sem si ga pridobil na raznih izobraževanjih o Human Tecar konceptu in seveda predhodno fizioterapevtsko izobrazbo.

Terapija se izvaja manualno (ročno) s pomočjo HCR 1002 aparata, lahko jo izvajamo po celem telesu ali obdelujemo samo lokalno področje kjer gre za specifičen problem. S pomočjo aparata lahko z tako imenovano Rezistivno tehnologijo (prenos visoko-frekvenčne elektromagnetne energije skozi telo do ciljnega tkiva, v katerem povzroči hipertermijo-pregrevanje) vplivamo na trda tkiva. To so kosti, sklepi, ligamenti, vezi ali na mehka tkiva mišice in mišične ovojnice.

Intenziteto ali jakost pa lahko prilagajamo glede na potrebe in reakcije katere hočemo izvati. Torej s pomočjo aparata lahko dosežemo mikrocirkulacijo (krvni obtok v žilah s premerom manj kot 100 µm-v arteriolah, kapilarah in venulah), vazodilatacijo (širi žile oziroma povzroči relaksacijo gladkih mišičnih celic v steni žil, poveča pretok krvi skozi žile in zniža arterijski krvni tlak) in hiperemijo (povečana količina krvi v žilah tkiva ali organa).

Na ta način lahko zmanjšamo vnetja ali otekline, povečamo prekrvavitev v celicah, pospešimo izmenjavo kisika v celicah ali pregrevamo tkivo in s tem dosežemo mišično relaksacijo in večjo mobilnost oziroma obseg gibljivosti udov. Terapija je lahko zelo sproščujoča ali zelo intenzivna v kateri so vključene tudi aktivne vaje, se pravi vaje, ki jih pacient izvaja sam. Na ta način dosežemo določene aktivacije in se učinki terapije še izboljšajo. Seveda pa je vse odvisno od posameznika pri kateremu izvajamo terapijo.

Terapija je primerna za mlajše kot za starejše, za rekreativne ali profesionalne športnike ali za ljudi brez posebnih težav, ki želijo samo izboljšati počutje in tudi za tiste s specifičnimi problemi oziroma razno bolezensko, poškodbeno ali degenerativno (sprememba na slabše) problematiko."

Podrobnosti o Human Tecar Therapy lahko preberete na: https://humantecar.com/en/

Janez Platiše