O-STA

Nova blagovna znamka Slovenski ornament Jože Karlovšek vabi k sodelovanju slovenske proizvajalcem prepoznavnih odličnih izdelkov in daril

Kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek se je razvila iz dela Jožeta Karlovška, ki se je sistematično svoje celo življenje ukvarjal z raziskovanjem slovenske ljudske umetnosti. S svojim gigantskim delom in neverjetnim opusom se je zapisal "med velike slovenske ljudi, o katerih se bo govorilo toliko časa, dokler bo obstal slovenski rod". Tako so opisali velikana slovenske narodopisne dediščine - Jožeta Karlovška.

Nova kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek nadaljuje njegovo delo in ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Lani so v celjski Mohorjevi družbi izdali dnevnik branja za odrasle ter zvezek z motivom ornamenta Jožeta Karlovška. Podjetje Vivapen iz Celja je izdelalo nalivno pero, roler ter kaligrafska peresa z ornamentom. Podjetje Emo Celje je izdelalo lonček in džezvo, katera krasi ornament Jožeta Karlovška. Steklarna Hrastnik je izdelala kozarce z ročno graviranim ornamentom, Slovenski etnografski muzej je izdelal nakit z ornamentom. Del kolekcije so tudi ročno izdelane torbe ter ročno šivan nakit iz steklenih kroglic in Swarovski kristalov. Kaligrafinja Katarina Rojc je izdelala voščilnico. V čokoladnici Lucifer so izdelali čokolado z okusom orehove potice, katere embalažo krasi ornament, Vsi izdelki so kvalitetne izdelave ter slovenskega porekla. V nastajanju je damska ročna ura blagovne znamke Zlatarne Celje.

Ustvarjalci kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek so objavili poziv slovenskim proizvajalcem prepoznavnih odličnih izdelkov in daril z namenom širjenja kolekcije s kvalitetnimi izdelki slovenske proizvodnje.

Jože Karlovšek (1900-1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar.

Izdal je več knjig in strokovnih članov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu, stavbarstvu.

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju, Na njegovo dekorativno slikarstvo je v veliki meri vplival tudi Maksim Gaspari. Prav ornament je pravo jedro Karlovških raziskav, leta 1935 je izdal knjigo Slovenski ornament ter knjigo o ljudskih in obrtniških izdelkih.