O-STA

Prikaz mlinarske dediščine Tuhinjske doline

Snovik, avgust 2019 - Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik pripravljata etnološka dneva na katerih bodo prikazali mlinarsko dediščino Tuhinjske doline, ki je bila v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev na kateri bo pristno in izvirno predstavljena krajevna kulturna in zgodovinska dediščina bo potekala 24. in 25. avgusta na prireditvenem prostoru Term Snovik. Osrednja prireditev bo v nedeljo, 25. avgusta ob 15.00 uri.

Temelje za razvoj mlinarstva v Tuhinjski dolini so omogočili številni vodni viri in ugodna lega za sejanje žit. Mlini, žage in drugi objekti, so danes med najbolj ogroženimi spomeniki kmečke arhitekture na Slovenskem. Da spomini na nekdanje čase ne bi šli povsem v pozabo, si bodo na sobotnem pohodu obiskovalci lahko ogledali ostanke mlinov in spoznali mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Drugi del prireditve bo namenjen žitaricam in moki, ki je osnovna surovina v pekarstvu, slaščičarstvu, pripravi testenin ter lokalni kulinariki. Obiskovalci bodo lahko spoznali postopke pridelave in predelave žit, se preskusili v prepoznavanju žit in se naučili izdelave pekovskih izdelkov. V nedeljo zvečer pa bodo za prijetno druženje in zabavo poskrbela Godba Tuhinjske doline in Ansambel Šus.

Program prireditve se bo z delavnicami pekovskih izdelkov pričel v soboto 24. avgusta ob 10. uri in bo trajal do 13. ure. Ob 14. uri bo pohod in ogled ostankov mlinov. Zvečer ob 19.30 uri pa bo KUD Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju uprizorilo komedijo Slikar na vasi.

Osrednja prireditev z naslovom Ob bistrem potoku je mlin - brez moke ni kruha se bo pričela v nedeljo 25. avgusta ob 15. uri. Prikazali bodo postopke pridelave in predelave žit in izdelavo testenin. Potekali bodo preizkusi v prepoznavanju žit ter degustacija ter prodaja izdelkov iz moke.

Janez Platiše
Vir: TD Tuhinjska dolina, Terme Snovik