O-STA

Bodi dober, bodi kul!

Vseslovenska pobuda, ki so jo podprli številni znani Slovenci in povezuje odgovorne vzornike

Ljubljana, 29. avgust 2019 - Kakšen vzornik ste? Vzorništvo je izjemno pomembno v razvoju mladih in življenju vsakega posameznika in prav vsak je vzornik, pa če to želi ali ne. Ima pa vsak izbiro, ali bo dober ali slab vzornik. Da bodo dobri vzorniki, so med drugim izbrali tudi raper Zlatko, igralca Boris Cavazza in Domen Valič, radijska voditelja Ivjana Banić in Miha Deželak, Cool Fotr Jani Jugovic, športniki Sara Isakovič, Tina Mrak, Veronika Macarol, Tine Urnaut in Sani Bečirović.

Vzorništvo je izjemno pomembna vloga vsakega zemljana. Kot pravi strokovnjak Janek Musek, nam v sodejavnosti z našimi genetskimi smernicami vzorniki odločilno oblikujejo vedenjske vzorce, stališča, prepričanja in vrednote. Mladi so podvrženi različnim vplivom, pritiskom in obnašanjem. Njihovi možgani so v procesu razvoja, zato je pomembno, da krepimo njihovo samozavest, sposobnost odločanja in spoštovanja sebe ter drugih. Ker se med otroki, ki danes obiskujejo vrtce in šole, že oblikujejo novi predsedniki vlad, novi ministri, bodoči direktorji, inženirji, zdravniki, učitelji ter drugi sooblikovalci družbe ter države, ni vseeno, v kakšnem okolju odraščajo in v kakšne osebnosti odraščajo. Zato je nastal projekt Bodi dober, bodi kul!, ki ga podpirajo številni znani slovenski športniki, igralci, pevci, strokovnjaki in podjetniki, ki skupaj spodbujajo k zavedanju o odgovornosti posameznika, da je vsak na vsakem koraku vzornik in s svojim obnašanjem soustvarja / vpliva na obnašanje mladih.

Za zdrave vrednote tudi predsednik Republike Slovenije

Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo v sredo, 11. septembra na Brdu pri Kranju, s sogovorci naslovil zbrane na dogodku Bodi dober, bodi kul!. Ker otroci ves čas spremljajo starše in učitelje ter vse ostale in povzemajo njihove navade, aktivnosti, reakcije, bodo osveščeni ravnatelji in učitelji na dogodku lahko debatirali o posameznikovi odgovornosti, vzorništvu, potencialu mladih možganov in zmanjšanju razkoraka med govorjenjem in vedenjem. Namen dogodka je motivirati čimveč slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanov k sodelovanju pri projektu ter na ta način opozarjati na posameznikovo vlogo v družbi. Aktivnosti bo ekipa izvajala v želji po opolnomočenju odgovornih mladih, z zdravimi vrednotami, zdravo mero samozavesti, s sposobnostjo odločanja in s spoštovanjem do sebe ter drugih.

Vseslovenski izziv

Med govorci bodo generalni direktor Divizije Sistemi in direktor skupine Knauf Insulation dr. Saša Bavec, ki se bo dotaknil izzivov gospodarstva v prihodnosti ter pričakovanja mladih generacij. Z nami bosta tudi nekdanja predsednica Evropskega sveta za možgane in predsednica projekta Leto možganov, MBE dr. Mary Baker in doc. dr. Blaž Koritnik z Inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC, ki bo povedal več na temo nevroznanosti in prisotnim odprl svet v razvoj otroških možganov. Strokovnjakom se bo v razpravi o mladih v današnji družbi pridružila zdravnica, humanitarka in naj prostovoljka v javni upravi Ninna Kozorog, svoj pogled bosta ponudila tudi kreativni direktor agencije Pristop Aljoša Bagola in poslovnež, lastnik Atlantik Grupe ter član upravnega odbora KK Cedevita Olimpija Emil Tedeschi. Več o projektu in aktualnosti tematike pa bo povedal Marijan Musek, ki bo udeležence povabil k prav posebnemu izzivu: da vsak v svoji ustanovi kot pobudnik organizira skupino učencev in skupaj z njimi pripravi načrt za dobro delo v svoji ustanovi oz. v lokalnem okolju.

Raper Zlatko pripravlja novo pesem projekta, ki jo bo predstavil na dogodku, z glasbenim vložkom pa bodo dogajanje popestrili tudi izjemni Perpetuum Jazzile.

Pobudo pozdravljajo številni znani Slovenci

Cilj sodelujočih je prispevati k boljši družbi prihodnosti, ki bo bolj odprta, usmerjena k dialogu, sodelovanju, odgovornosti, strpnosti ter bo temeljila na spoštovanju do soljudi. Strokovnjak Janek Musek poudarja, "da je razhajanje med vrednotami in dejanskim obnašanjem skupni imenovalec vseh najpomembnejših tegob družbe in človeštva. Obnašanje v skladu z vrednotami nas dela v življenju bolj zadovoljne, srečne, je ključno za občutek smiselnosti v življenju in pri osebnostni rasti." Vloge vzornikov se zavedajo tudi številni znani Slovenci, ki so podprli projekt. Med ambasadorji so med drugim tudi Boris Cavazza, Beba Ščap, Boštjan Gombač, Branko Meh, Darko Klemen, Damir Skomina, ki pravi: "Dragi mladostniki, verjemite vase, postavljajte si čimvišje cilje. Seveda bo ogromno ovir, ampak nikoli ni predaje in po vsakem padcu se vedno znova poberemo." Sara Isaković pravi, da si želi, da mladi vsak dan vedo, da imajo to moč: "zbirati vaše misli, da ostanete pozitivni, da se tudi dobro počutite - ker to vse zelo vpliva na vaša dejanja in na koncu, kako uspešni boste." Ekipi so se pridružili tudi Domen Valič, društvo SINAPSA, Ivjana Banić, Ivo in Valerija Čarman, Jani Muhič, Jani Jugovic - Cool Fotr, Lorella Flego, dr. Matej Tušak, Miha Deželak, Primož Brezec, Sandra Antić, Sani Bečirović, Tina Mrak, Tine Urnaut, Tjaši Artnik, Veronika Macarol in Zmago Sagadin.

Več informacij

Petra Črnivec

petra.crnivec@ippr.si

040 165 054

foto: Matej Kolakovič