O-STA

Jesenski festivali KRASnih doživetij

Zavod za šport, turizem in proti čas Sežana, Javni zavod Komenski Kras, Park Škocjanske jame, Občina Hrpelje-Kozina, Razvojni center Divača, Kobilarna Lipica in Kosovelov dom Sežana vas vabimo na novinarsko konferenco, namenjeno predstavitvi jesenskega dogajanja na Krasu in v Brkinih. Pridružite se nam v sredo, 4. septembra, ob 11. uri, v Kobilarni Lipica. Jesen, polno KRASnih doživetij, vam bodo predstavili predstavniki naštetih organizacij.

Jesensko dogajanje sledi tempu poletnih prireditev, s posebnim poudarkom na interpretaciji kulturne dediščine celotne destinacije. Dan Kobilarne Lipica bo ponudil glasbeno-konjeniški spektakel, na katerem se bodo lepoti in eleganci belih lipicancev pridružili Vlado Kreslin z Bandom, Policijski orkester in šepetalka konjem Magnificent Maelle, večina jesenskih prireditev pa bo predvsem kulinarično obarvanih. Festival Brkinske sadne ceste bo povezal turistične in sadjarske kmetije ter gostilne v Brkinih, ki bodo v tem postregle s katero od brkinskih jedi s poudarkom na jabolku, češpi in drugih brkinskih pridelkih. Festival bo odprl Praznik češp v Slivju, ki bo kulinarično zgodbo oplemenitil s športnim dogajanjem - X-tekom skozi jamo Dimnice, #SeVejKiSeJej - Sežana strEAT pa bo sežansko dogajanje popestril z urbanim piknikom in večernim akustičnim koncertom skupine Siddharta v Kosovelovem domu Sežana.

Jesenskega dogajanja na Krasu in v Brkinih si ne moremo predstavljati brez Festivala kraška gmajna, festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma. 5. Izvedba bo v petih festivalskih vikendih ponudila različne tematske pohode, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarične dogodke, vezane na osrednjo temo - Kraško hišo in vrt. Dnevi evropske kulturne dediščine bodo oplemenitili različna prizorišča na Krasu in v Brkini. V sklopu kulinaričnega dogajanja velja izpostaviti 20. Kostanjev praznik v Rodiku, kjer prisegajo na kuhanje jedi v bakrenih kotlih ter na slastno kostanjevo pecivo, vrhunec jesenskega dogajanja pa bo Martinovanje na Krasu, ki bo tudi letos povezalo ponudnike ob Kraški vinski cesti s hop gor - hop dol avtobusi, tržnicami domačih dobrot in posebno martinovo ponudbo v Štanjelu in Sežani. Filmoljubi v Kosovelovem domu Sežana ne prezrite

Izpostavili smo le nekatere prireditve, ki jih bomo predstavili na novinarski konferenci. Obsežnejši seznam dogajanja, ki bo obarvalo jesen na Krasu in v Brkinih najdete tudi v priponki Koledar jesenskih festivalov KRASnih doživetij, pa tudi na visitkras.info.

Za več informacij o prireditvah so vam na voljo:

Andreja Černe, TIC Sežana (Zavod ŠTIP), tic.sezana@visitkras.info

Helena Kosmina, Javni zavod Komenski Kras, helena.kosmina@stanjel.eu

Ester Mihalič, Občina Hrpelje-Kozina, ester.mihalic@hrpelje.si

Borut Kokalj, Park Škocjanske jame, borut.kokalj@psj.gov.si

Tina Čič, odnosi z javnostmi v Kobilarni Lipica, pr@lipica.org

Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma Sežana, direktor@kosovelovdom.si