O-STA

Pot med gledalce začenja film Igor in Rosa - intimna drama z Borisom Cavazzo, Lunetto Savino in Brankom Đurićem - Đurom

Z današnjo premiero v Kinu Dvor začenja svojo pot med gledalce celovečerni film Igor in Rosa, intimna drama o navidezno izgubljeni in ponovno pridobljeni ljubezni, ki je nastala v slovensko-italijanski koprodukciji. Igralca Boris Cavazza in Branko Đurić - Đuro sta nekaj filmskih prizorov aprila lani odigrala tudi v Lipici in obenem postala botra lipicanskih žrebičkov Pluta Samire XXVIII in Conversana Thoryse I.

Lunetta Savino v vlogi Rose in Boris Cavazza v vlogi Igorja v filmski zgodbi živita pod isto streho, a se bolj ali manj uspešno izogibata drug drugemu, čeprav sta skupaj že dolga leta. Zaradi določenih dogodkov je njun odnos razpadel, povsem drugi razlogi pa bodo slovensko-italijanski par znova združili.

Zgodba filma Igor in Rosa je namreč zgodba o podiranju meja med deželami, med ljudmi, med generacijami ter med telesom in dušo, pa tudi med srcem in razumom. Film je dolgometražni igrani prvenec režiserke Katja Colja, ki je del filmske zgodbe lani posnela v Lipici in ambientu hotela Klub za nekaj časa vdahnila novo življenje.

Ob nastajanju filma, ki sicer ne vključuje prizorov s konji, sta igralca Boris Cavazza in Branko Đurić - Đuro izkoristila proste trenutke za to, da sta navezala stik z bitji, ki v Lipici pritegnejo največ pozornosti, in njihovimi črnimi žrebeti. Tako je Boris Cavazza postal boter prvorojenega žrebička Pluta Samire XXVIII, Branko Đurić - Đuro pa boter žrebička Conversana Thoryse I.

Srečanje z žrebičkoma in prevzem botrstva sta na prav poseben način pospremila snemanje celovečernega igranega filma, ki je večinoma nastal na Tržaškem Krasu in mednarodno premiero doživel junija na mednarodnem filmskem festivalu v Šanghaju. V prihodnjih dneh si bodo film lahko ogledali gledalci Kina Dvor, 17. septembra pa bo tudi na programu Festivala slovenskega filma v Portorožu.

Slovenski koproducent filma Igor in Rosa je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca, ki je sodelovala tudi v koprodukciji filma Na nikogaršnji zemlji, nagrajenega z Oskarjem za najboljši tujejezični film leta 2002. Film Igor in Rosa je sicer nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, Viba filma, Pianeta Zero, italijanskega ministrstva za kulturo, FVG AV Fund, FVG filmske komisije, RAI in Eurimages. Italijanski producent filma je Minimum Fax Media.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-kjfVtKmMSU

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed in Casablanca