O-STA

Mesta pešcem!

Ljubljana, 13. 9. 2019 - V sredo, 18. septembra, bo ob 14.00 na ploščadi pred Slovensko hišo - Figovec v Ljubljani slovesno odprtje pop-up razstave 14 plakatov finalistov natečaja Mesta pešcem!

Na mednarodnem natečaju za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta, ki ga je spomladi razpisal IPoP - Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom, je sodelovalo 159 del, od tega kar 95 iz tujine. Natečaj je tematiziral vizije mest prihodnosti, vse prepogosto zasnovane zgolj na tehnologiji, brez razmisleka o trajnostnem razvoju po meri človeka. Udeležence je pozival k upodobitvi pešcem prijaznega mesta prihodnosti. Hoja po mestnih ulicah je namreč veliko več kot zgolj rekreacija; omogoča tudi razvoj lokalnih storitvenih in ustvarjalnih prostorov, utrjuje povezanost med ljudmi in nenazadnje prispeva k zdravju in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Najboljše delo po mnenju komisije je ustvarila Andrea Machara iz Španije, ki je prejela denarno nagrado 1.000 evrov, nagrajeni plakat Hodite pa je bil konec maja razstavljen na 50 TAM-TAM plakatnih mestih v osmih slovenskih mestnih občinah.

Za ljubljansko razstavo na odprtem je bilo izmed 28 finalnih del izbranih 14 plakatov - 9 po kriterijih ocenjevalne komisije in 5 po izboru organizatorjev. Cvetober natečaja Mesta pešcem! si bo tako med 19. septembrom in 1. oktobrom moč ogledati na ploščadi pri Slovenski hiši - Figovec (med Slovensko in Gosposvetsko), celotno razstavo finalistov pa kadarkoli v spletni galeriji Pešec.si, kjer so pod licenco Creative Commons na voljo vsem zainteresiranim.

Razstava na prostem je del uradnega programa Mestne občine Ljubljana v okviru Evropskega tedna mobilnosti, katerega geslo je letos: Gremo peš! Že dopoldne, ob 11:30 bo v Mestni hiši potekala mednarodna okrogla miza Prometna varnost in trajnostna mobilnost. Prestolnica tudi na ta način potrjuje svojo zavezanost, da z raznoterimi ukrepi spodbuja manjšo rabo avtomobilov in da sledi Mednarodni listini za hojo, katere prva podpisnica pri nas je prav Mestna občina Ljubljana.

RAZSTAVLJENI PLAKATI

Andrea Machara (Španija) - Hodite

Andrea Machara (Španija) - Skupnost

Darka Križman (Slovenija) - A bi hodil/a z mano?

Daša Hrvacki (Slovenija) - Izberem pešpot

Ivana Jelić (Srbija) - Oblak se sprehaja

Jernej Žumer (Slovenija) - Velik korak

Johnny Bekaert (Belgija) - Mesto so ljudje

Jure Opara (Slovenija) - Zebra

Nina Kavzar in Katarina Bebar (Slovenija) - Grem peš

Luka Grčar (Slovenija) - Hoja, moj transport.

Niko Matko in Tjaša Derstvenšek (Slovenija) - Zebra

Nenad Lazić (Srbija) - 5 prestav

Roman Rus (Slovenija) - Človek, sprehajaj se!!!

Teja Milavec (Slovenija) - These Boots Are Made for Walkin'*

*Naslov po znani pesmi Nancy Sinatra, slovenski prevod: Ti škornji so narejeni za hojo

OCENJEVALNA KOMISIJA

Žare Kerin, Futura DDB - predsednik komisije; Ana Ivandić, Innovatif; Tine Lugarič, Luna \TBWA;
Janez Koželj, Mestna občina Ljubljana; Tadej Žaucer, Ministrstvo za infrastrukturo RS; Katja Ložar, TAM-TAM Inštitut; Tea Pristolič, IPoP - Inštitut za politike prostora

ORGANIZATORJA

IPoP - Inštitut za politike prostora si za promocijo hoje kot oblike trajnostne mobilnosti in prometne prakse prizadeva vrsto let tudi z organizacijo aktivne poti v šolo, s podporo lokalnim organizatorjem urbanih sprehodov Jane's Walk ter s pripravo analiz razmer in predlogov ukrepov za izboljšanje pogojev za hojo. IPoP deluje v javnem interesu na področjih urejanja prostora in varstva okolja.

TAM-TAM Inštitut spodbuja ustvarjalnost in presežke pri oblikovanju plakatne umetnosti, s številnimi dejavnostmi in pobudami nacionalnega pomena s področja plakata kot komunikacijskega sredstva v javnem prostoru pa želi postati referenčna točka za vse posameznike, institucije in dogodke, ki se ukvarjajo s plakati.

_

VIZUALIJE

Hodite_Andrea-Machara

PODPIS: Zmagovalni plakat natečaja Mesta pešcem! je ustvarila Andrea Machara iz Španije


Mesta-pescem-na-LJ-ulicah_Foto-Kaja-Brezocnik_1

Mesta-pescem-na-LJ-ulicah_Foto-Kaja-Brezocnik_2

PODPIS: Zmagovalni plakat natečaja Mesta pešcem! na ljubljanskih ulicah, junij 2019 / Foto: Kaja Brezočnik