O-STA

Evropska noč raziskovalcev prihaja v Europark Maribor

Od opazovanja zvezd do poleta na Luno - vsak raziskovalec ima svoj začetek. Odkrijte svojega na Evropski noči raziskovalcev, ki bo potekala v petek, 27. septembra, od 14. ure dalje v Europarku Maribor. Za otroke in mlade bodo v nakupovalnem središču pripravili zabavne delavnice, demonstracije, nagradne igre in kvize. Evropska noč raziskovalcev je posebna priložnost za spoznavanje najnovejših dosežkov znanosti in njihovega pomena za naše vsakdanje življenje.

Interaktivne delavnice in druženje

V največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije bodo pripravili vrsto aktivnosti, med katerimi so poleg zabavnih preizkusov in zanimivih razstav tudi poučna predavanja in možnost druženja z raziskovalci. Namen Evropske noči raziskovalcev je osveščanje o znanosti in njenem pomenu. Otroci in mladi se bodo lahko preizkusili v vlogi raziskovalca in tako razvijali svoj osebni in poklicni potencial. Potekale bodo tudi predstavitve programov financiranja ter možnosti za začetek in razvoj kariere raziskovalca.

"Varni z znanostjo"

Evropska noč raziskovalcev v organizaciji Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in pod sloganom "Varni z znanostjo" bo potekala tudi v Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah. V letu 2018 se je skupno dogodka udeležilo 33.544 raziskovalcev in približno 1,5 milijona obiskovalcev. Njen glavni financer je Evropska komisija, z ukrepi Marie Skłodowska-Curie.