O-STA

Razgradljiva sveča - namesto v smeti, nazaj v naravo

Slovenska pokopališča so ob dnevu mrtvih vsako leto polna ljudi, ki s prižigom sveče obujajo spomin na svoje umrle. Nagrobne sveče osvetljujejo pokopališča in se, ko odslužijo svojemu namenu, kopičijo na naših smetiščih. Po podatkih Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije smo v letu 2017 v Sloveniji zbrali slabih 2.400 ton odpadnih nagrobnih sveč. Lani jih je bilo nekoliko manj, in sicer 2.222 ton. 

Slovenija je leta 2008 kot edina evropska država sprejela Uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, vendar se ozaveščenost prebivalstva ni bistveno spremenila. Vsak Slovenec povprečno letno prižge 8 sveč, kar pomeni 16 milijonov sveč na leto. V Semenarni Ljubljana podpirajo plod slovenske ideje in rezultat dolgotrajnega dela, kot je biorazgradljiva kompostilna sveča, narejena iz rastlinskega voska, katerega biorazgradljivost je potrdil tudi Nacionalni kemijski institut v Ljubljani. Ohišje je narejeno iz furnirja lesa slovenskih gozdov, ki ostaja nespremenjen v različnih vremenskih razmerah. Prav tako je iz popolnoma razgradljivega materiala sestavljen podstavek sveče, ki zbira odpadni vosek v njegovem dnu.

Ostanek sveče se zavrže v zabojnik z biološkimi odpadki. Biorazgradljive sveče bi lahko zamenjale nerazgradljive, plastične sveče in sledile zahtevam po družbeno odgovornem ravnanju posameznika. Okolju prijazni sveči se pridružuje tudi papirnata EKO sveča iz negorljivega in vodoodpornega papirja. Sveča je primerna tako za zunanjo, kot notranjo uporabo. Ker si želijo svetle prihodnosti, k uporabi okolju prijaznih sveč spodbujajo v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana.

Več si lahko preberete na: http://www.kalia.si/.