O-STA

S sožalnico bomo zmanjšali količino odpadkov od sveč

"V Sloveniji vsako leto nastane več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S tem bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. Prav tako smo ugotovili, da svojci na pogrebu v povprečju prejmejo do 100 zavojev sveč, kar v vrednosti znaša približno 2.000,00 evrov. Prav zaradi tega smo izdelali izdelek sožalnica.

Gre za unikat, ki ga nismo zasledili še nikjer, ne pri nas, ne v Evropi," je povedal Branko Potočnik, direktor podjetja Zagožen iz Žalca, kjer so ta izdelek premierno predstavili javnosti. "Ljudje se v večini žal sploh ne zavedajo, kako resen je ta problem odpadkov od sveč. Zato s tem želimo v podjetju Zagožen poudariti ekološki pomen in ozavestiti ljudi o tovrstnem problemu. Žalujočim pa na ekološki način pokažemo solidarnost," je dodal direktor podjetja Zagožen.

Sožalnica je posebna skrinjica z vgrajenim sefom. Namenjena je zbiranju finančnih prispevkov namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev. Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in diskretno priloži namenjen prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo sredstva res pristala v rokah žalujočih. Na vrhu skrinjice bodo prižgane svečke, ki simbolno prikazujejo žalovanje. Sožalnica bo del ponudbe pogrebnih zavodov in komunalnih podjetij.

Z unikatnim izdelkom bomo zmanjšali odpadke od sveč in odpadno embalažo (karton, celofan, okrasne pentlje ipd.). Sožalnica ne bo rešila le ekološkega in cenovnega problema, temveč bo žalujočim prihranila prostor, ker jim ne bo treba shranjevati velikega števila sveč. Dolgoročno prihranimo tudi na času, ker bomo svečo kupili v trenutku, ko jo bomo potrebovali, zato se s tem ne bomo obremenjevali veliko prej. Takšna sveča bo zagotovo prilagojena letnemu času in bo služila svojemu namenu.

VIDEO - Branko Potočnik, direktor podjetja Zagožen je na zanimiv način pokazal proizvodnje prostore roto liva kjer se izdeluje sožalnica in drugi izdelki.
https://www.youtube.com/watch?v=OU7wNrduVTU&feature=youtu.be

Fotoin video: Janez Platiše