O-STA

3. Evropske statistične igre: sestavi svojo ekipo in sodeluj!

Začele so se 3. Evropske statistične igre - tekmovanje v zvezi s statističnimi podatki in v statistični pismenosti. Tekmovali bodo dijaki iz 17 evropskih držav, najprej na nacionalni ravni, najboljši pa še v evropskem finalu. Če imaš rad podatke, se s skupaj sošolci prijavi in se poteguj za nagrado!


Še ne poznaš tekmovanja Evropske statistične igre? Čas je, da se pridružiš!

Prijavi se in sodeluj!

Letos bomo mednarodni evropski dan statistike zaznamovali tudi z odprtjem tekmovanja Evropske statistične igre. Prijave bomo zbirali vse do 14. januarja 2020, kar pomeni, da imate dijaki ter srednješolski učitelji do takrat čas, da sestavite ekipe z do največ tremi dijaki in se potem skupaj z mentorjem prijavite na tekmovanje. 

Prijavite se na https://www.esc-2020.eu/esc_SI/reg_index.do?L=7.

Kaj bo novega v tokratni izvedbi tekmovanja?

Z osvojenim znanjem in dobrim sodelovanjem v ekipi boš lahko skupaj s sošolci dosegel dober rezultat, zanj pa prejel bronasto, srebrno ali zlato priznanje.
Tokrat bo prvič potekalo tudi javno glasovanje. To pomeni, da bo lahko kdorkoli, razen tekmovalcev in žirantov, glasoval za po njegovem mnenju najboljšo raziskovalno nalogo v posamezni kategoriji in tako prispeval svoj glas k izbiri dveh od štirih ekip, ki se bodo uvrstile v evropski finale. Nagrajeni ne bosta samo zmagovalni ekipi, pač pa bo za oddan glas prejel nagrado tudi nekdo izmed glasovalcev, ki bo izžreban. O drugih dveh ekipah, ki bosta sodelovali v finalu, bo odločila strokovna žirija.
Kaj še moraš vedeti o tekmovanju Evropske statistične igre? 

Sodelujejo lahko vsi srednješolci, udeležba je brezplačna, naloge pa lahko rešuješ v šoli, doma, v knjižnici, skratka kjerkoli, kjer je računalnik, ki ima dostop do spleta.
Najprej tekmuješ na šolski ravni; če dosežeš dovolj točk, se uvrstiš na državno raven, kjer se lahko poteguješ tudi za mesto v evropskem finalu.
Na poti do finala se moraš izkazati pri reševanju različnih statističnih problemov, v iskanju podatkov in pri pripravi statistične analize. Ob tem spoznaš številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah in imaš možnost uporabiti različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov.
Naloge iz statistike so prilagojene tvojemu znanju. Prav zato poteka tekmovanje v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A tekmujejo dijaki v zadnjih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja, v kategoriji B pa dijaki iz prvih dveh letnikov.
Če želiš izvedeti še več o poteku tekmovanja in nalogah, preberi še pravila, preglej primere in preveri, ali najdeš odgovore na vsa svoja vprašanja:

Razpis
Pravila tekmovanja na nacionalni ravni
Pravila tekmovanja na evropski ravni 
Zgledi nalog iz prejšnjih tekmovanj Evropske statistične igre
Pogosta vprašanja

Časovni potek tekmovanja
Nacionalni del:
Prijave: 21. 10. 2019-14. 1. 2020.
Šolska raven 
- reševanje spletnega testa: 15. 1.-28. 1. 2020.
- razglasitev rezultatov: 30. 1. 2020. 
Državna raven 
- priprava raziskovalne naloge: 31. 1.-1. 3. 2020. 
- razglasitev zmagovalnih ekip: 27. 3. 2020. 
Evropski del:
Prijave: 27. 3.-4. 5. 2020. 
Evropski finale 
- priprava videa: 27. 3.-5. 5. 2020.
- razglasitev evropskih zmagovalcev: 20. 5. 2020.

Pa nagrade?

Glavna nagrada na državni ravni je elektronska naprava v vrednosti okoli 250 EUR, ki jo bodo za doseženo prvo mesto dobili vsi člani ekip (vsak dijak in mentor) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrajene bodo tudi ekipe, ki se bodo uvrstile na drugo in tretje mesto na državni ravni v obeh kategorijah. Vse ekipe bodo nagrade prejele na slavnostni podelitvi v prostorih SURS.
Nagrada za zmago v kategoriji javnega glasovanja je elektronska naprava v vrednosti okoli 150 EUR. Prejeli jo bodo vsi člani zmagovalnih ekip in izžrebani glasovalec.
Vsi tekmovalci, ki bodo na šolski ravni tekmovanja dosegli pozitiven seštevek točk, bodo dobili promocijsko majico.
Nagrada za prvo mesto v evropskem finalu je darilni bon v vrednosti 400 EUR, ki jo dobijo vsi člani obeh ekip (dijaki in mentorji) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrade bodo prejeli na podelitveni slovesnosti, ki bo junija 2020 na konferenci Q 2020 v Budimpešti. 
Še nimaš vseh odgovorov na svoja vprašanja?
Piši na: statigre.surs@gov.si