O-STA

Uslužbenci podjetja Alcoa izbrani za partnerje organizacije Earthwatch

PITTSBURGH--(BUSINESS WIRE)--3. marec 2005-- Podjetje Alcoa je danes sporočilo, da bo 15 pogodbenih sodelavcev in uslužbencev v okviru prizadevanj podjetja za ohranjanje okolja in vzdržnostni razvoj sodelovalo z organizacijo Earthwatch Institute pri znanstvenih ekspedicijah po vsem svetu.

Med drugim bodo sodelovali v naslednjih ekspedicijah:

- gorovje Jizera v češki pokrajini Liberec. Predstavniki Alcoe iz Avstralije in Nizozemske bodo na Češkem pomagali ekipi hidrologov, ki odpravlja posledice kislega dežja v rečnih pritokih.

- Algarve, Portugalska. Predstavniki Alcoe iz ZDA in Kitajske bodo znanstvenikom pomagali pri preučevanju najmanjše in najbolj skrivnostne morske ptice v Evropi, strakoša. Spoznanja bodo pripomogla pri odkrivanju kompleksnih povezav med podnebnimi spremembami, morskimi ekosistemi in preživetjem te ptice.

- Pantal, Brazilija. Predstavniki Alcoe iz Španije in Nemčije bodo mednarodni ekipi znanstvenikov pomagali v centru za ohranjanje narave v Pantalu, največjem mokrišču na svetu.

Alcoa se je tako že tretje leto povezala z Earthwatch Institute, da bi raziskovalcem in pogodbenim sodelavcem omogočila sodelovati pri znanstvenih raziskavah, ki spodbujajo osebnostni razvoj in pomagajo pri osveščanju in spoštovanju ekosistemov.

"Alcoa je zavezana okoljskim izobraževalnim projektom, ki znanstvenikom pomagajo pri oblikovanju vzdržnostne prihodnosti za naš svet. Ta program smatramo kot investicijo v svoje sodelavce, v naše okolje, podjetje in v prihodnost zemlje," je dejal Pat Atkins, direktor za okoljska vprašanja pri Alcoi. "To partnerstvo pomaga pri osveščanju naših delavcev o pomembni vlogi, ki jo imata narava in okolje v vsakdanjem življenju. Ob povratku pogosto začnejo na osebno in poklicno življenje gledati z drugačne perspektive. Ne gre le za to, da se sodelavci za dva tedna umaknejo iz vsakodnevnega poslovnega okolja, temveč se tudi srečajo z drugo kulturo skupaj s skupino raziskovalcev in pomočnikov iz različnih okolij, ki se stvari lotevajo z različnih zotnih kotov."

Zaposleni se prijavijo sami, sodelujoče pa na podlagi strokovnih kriterijev izbere skupina ocenjevalcev iz Alcoe in Earthwatch Instituta. Povrnjeni so jim vsi stroški, vendar za čas ekspedicije koristijo lastni dopust. Alcoa Earthwatchu nameni nepovratna sredstva za podporo projektom, kjer sodelujejo zaposleni.

Sodelujoči so raznovrstna skupina in odražajo globalnost Alcoinega poslovanja. Do dva tedna pomagajo pri projektu pod vodstvom vodilnih znanstvenikov. V času ekspedicije na spletni strani Alcoa.com objavljajo dnevnik s fotografijami. Več informacij o ekspedicijah najdeta na www.alcoa.com.

O Earthwatch Institute

Earthwatch Institute (www.earthwatch.org) je mednarodna neprofitna organizacija, ki podpira terenske znanstvene raziskave po vsem svetu, tako da vsem ljudem nudi enkratno priložnost, da delajo on vodilnih znanstvenikih in raziskovalcih. Misija inštituta, ki je bil ustanovljen leta 1971, je promocija vzdržnostnega varovanja naravnih virov in kulturne dediščine preko partnerskega med znanstveniki, izobraževalnimi institucijami in širšo javnostjo.

O Alcoi

Alcoa je največji svetovni proizvajalec primarnega aluminija, izdelkov iz aluminija in boksita in je aktivna na vseh področjih industrije. Alcoa sodeluje z avtomobilsko industrijo, izdelovalci embalaž, gradbeništvom, sektorjem komercialnega transporta in z industrijskimi trgi, ob tem pa strankam nudi oblikovanje, strojegradnjo, proizvodnjo in druge storitve. Poleg izdelkov in komponent iz aluminija Alcoa prodaja tudi neposredno končnim potrošnikom, med najbolj znane znamke pa spada plastična folija Reynolds Wrap(R), kolesa Alcoa (R) in folija za domačo uporabo Baco (R). Podjetje proizvaja še plastične obloge, sisteme za pritrjevanje, odlitke in električne razdelilnike za avtomobile in tovornjake. Alcoa v 43 državah zaposluje 131.000 ljudi in je vključena v Dow Jones Industrial Average že 45 let. Od leta 2001 je tudi članica Dow Jones Sustainability Indexes. Več informacij najdete na www.alcoa.com.

Dodatne informacije:

Alcoa Investor Contact,William F. Oplinger, 212-836-2674

Media Contact, Kevin G. Lowery, 412-553-1424

Mobile, 724-422-7844