O-STA

Alcoa Inc. vstopa v partnerstvo z družbo Chinalco pri nakupu 12% deleža v Rio Tinto

NEW YORK - (BUSINESS WIRE) - 1. Februar, 2008 - Družba Alcoa Inc. (NYSE: AA) je danes sporočila, da bo sklenila partnerstvo z Aluminum Corporation of China ("Chinalco") za nakup 12 odstotkov navadnih delnic Rio Tinto plc., izdanih v Veliki Britaniji. Alcoa bo prispevala do 1,2 milijarde ameriških dolarjev k celotni investiciji.

Alain Belda, generalni direktor Alcoe, je o investiciji dejal: "Dolgo že verjamemo, da ima ima Rio Tinto vrhunski portfelj premoženja in je v dobrem položaju za uspeh v trenutnem rudarskem ciklusu. Ta investicija, izpeljana v partnerstvu s Chinalcom, nam omogoča vzajemne koristi od dogajanja v sektorju. Chinalco poznamo vrsto let, že od našega sodelovanja pri uspešni prvi javni ponudbi Chalca, in se veselimo tega novega podviga."

Investicija bo izpeljana s pomočjo posebne sheme imenovane Shining Prospect Pte. Ltd. ("SPPL"), ki je bila ustvarjena za ta namen. SPPL ima sedež v Singapurju in je v lasti Chinalca. S svojim vložkom bo Alcoa pridobila lastniški delež v SPPL, sorazmeren z njenim finančnim prispevkom pri investiciji.

O družbi Alcoa

Alcoa je največji svetovni proizvajalec primarnega aluminija, obdelanega aluminija in naprav za obdelavo aluminija in njen položaj na vseh glavnih področjih sektorja se izboljšuje. Podjetje sodeluje z letalsko in avtomobilsko industrijo, izdelovalci embalaž, gradbenimi, industrijskimi in transportnimi podjetji ter strankam ponuja oblikovanje, izdelavo strojev, proizvodnjo in druge storitve. Poleg izdelkov in komponent iz aluminija, vključno z valjanimi ploščatimi izdelki, produkti ekstruzije iz trdih zlitin in kovanimi izdelki, Alcoa proizvaja tudi izdelke, kot so kolesa Alcoa (R), sistemi za pritrjevanje, precizijski odlitki, in gradbeni sistemi. Družba v 44 državah sveta zaposluje 107.000 ljudi in je bila na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici izbrana za eno izmed vodilnih korporacij na področju trajnostnega razvoja. Več podatkov o podjetju je na voljo na www.alcoa.com

KONTAKT:

Alcoa

Mediji:

Kevin Lowery

Mobitel: +1-724-422-7844

Kevin.Lowery@alcoa.com

ali:

Vlagatelji:

Greg Aschman, 212-836-2674