O-STA

Alcoa napovedala ničen učinek aluminija na emisijo toplogrednih plinov do leta 2017

NEW YORK -- (BUSINESS WIRE) -- 15. junij, 2005 -- Raziskovalci podjetja Alcoa (NYSE: AA) so po navedbah podjetja izdelali model trajnostnega razvoja, ki predvideva, da bo do leta 2017 z uporabo dodatnih recikliranih kovin in uporabo aluminija v izdelavi avtomobilov neto učinek aluminija na emisijo toplogrednih plinov ničen. Tako naj bi postala industrija aluminija prva panoga na svetu, ki bi lahko trdila, da je njen učinek na emisijo toplogrednih plinov nevtralen.

"Alcoa želi postati glavni akter v prizadevanjih, ki bi zagotovila, da svetovna proizvodnja aluminija ne bi imela negativnih učinkov na okolje," je povedal Randall M. Overbey, direktor Alcoa Primary Metals Development, hčerinske družbe Alcoa, ki se ukvarja z razvojem. "Odlične lastnosti aluminija, kot so možnost reciklaže in čvrstost kljub majhni teži, bodo omogočile panogi, da doseže ta cilj do leta 2017. Po naših podatkih trenutno ne obstaja druga panoga, ki bi lahko to trdila."

Ničnost učinka aluminija na okolje bo dosežena, ker bodo emisije toplogrednih plinov pri izdelavi aluminija izničene s pozitivnimi učinki na zmanjšanje emisij, ki naj bi jo imela uporaba aluminija v avtomobilski industriji.

"Kot glavni akter pri teh načrtih bo Alcoa delila svoje znanje z drugimi proizvajalci ... podobno, kot smo to storili z našimi programi varstva pri delu," je povedal Overbey.

Načrt Alcoe je bil predstavljen na konferenci o podjetništvu in trajnostnem razvoju, ki jo je preredila The Conference Board, vodilna svetovna gospodarska zbornica, ki ima skoraj 2000 članov v 61 državah po celem svetu.

"Visoko razmerje med močjo in težo aluminija omogoča avtomobilski industriji, da izdela varne in zanimive avtomobile, ki so hkrati prijazni do okolja," je povedal Overbey. "Nedvomno je aluminij del odgovora na uganko, kako združiti maksimalno zaščito v vseh pogledih - tako potnikov kot okolja."

Alcoa nadaljuje vodilno vlogo v panogi pri zaščiti okolja, saj si vztrajno prizadeva, da bi do leta 2010 uresničila načrt, ki predvideva zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na raven iz leta 1990. V svoji predstavitvi z naslovom "Trajnostni razvoj: Kako lahko podjetja še prispevajo?" je Overbey naštel nekaj ukrepov Alcoe:

- podjetje je naročilo svojim inženirjem, da razširijo sposobnost proizvajalnih obratov v Severni Ameriki za reciklažo aluminija

- podjetje je začelo vlagati v energetsko učinkovitejše turbine in povečala uporabo zelene energije

- podjetje je vzpostavilo sodelovanje s strankami, tekmeci, nevladnimi organizacijami in drugimi ustanovami za spodbujanje uporabe aluminija v avtomobilih

- podjetje je začelo osveščati delavce in javnost o prednostih reciklaže, pozitivnih učinkih uporabe aluminija pri izdelavi avtomobilov in nevarnostih podnebnih sprememb.

Celoten Overbeyjev govor je dostopen na spletni strani www.alcoa.com/overbey.

O podjetju Alcoa

Alcoa je največji svetovni proizvajalec primarnega aluminija, izdelkov iz aluminija in boksita, deluje pa na vseh področjih industrije. Alcoa sodeluje z avtomobilsko industrijo, izdelovalci embalaž, gradbeništvom, sektorjem komercialnega transporta in z industrijskimi trgi, ob tem pa strankam nudi oblikovanje, strojegradnjo, proizvodnjo in druge storitve. Poleg izdelkov in komponent iz aluminija Alcoa prodaja tudi neposredno končnim potrošnikom, med njenimi najbolj znanimi znamkami pa so plastična folija Reynolds Wrap (R), kolesa Alcoa (R) in folija za domačo uporabo Baco (R). Podjetje proizvaja še plastične obloge, sisteme za pritrjevanje, odlitke in električne razdelilnike za avtomobile in tovornjake. Alcoa v 43 državah zaposluje 131.000 ljudi in je že 45 let vključena v borzni indeks Dow Jones Industrial Average. Od leta 2001 je tudi članica Dow Jones Sustainability Indexes.

Več informacij najdete na www.alcoa.com.

Alcoa

Investor Contact

William F. Oplinger,

212-836-2674

or

Media Contact

Kevin G. Lowery,

412-553-1424

Mobile 724-422-7844