O-STA

Paviljon Združenih držav Amerike na svetovni razstavi Šanghaj Expo izpolnjuje svojo obljubo o nevtralnosti glede izpustov ogljika s pomočjo fundacije Alcoa Fundation

Izpusti toplogrednih plinov v času Expa so bili nadomeščeni z nakupom kredita ogljikovih izpustov, ki koristi tudi kitajskim skupnostim.

Šanghaj - Paviljon ZDA in fundacija Alcoa Fundation sta danes skupaj oznanila, da je paviljon uspel doseči ravnovesje ogljikovih izpustov za celotno šestmesečno obdobje trajanja svetovne razstave Expo, vključno s proizvodnjo glavnih gradbenih materialov za paviljon. Za izravnavo ogljikovih izpustov paviljona so kupili skupno 8.250 ton kredita od treh izbranih kitajskih projektov, prejemnikov Zlatega standarda.

Kot prvi paviljon, ki se je zavezal k nevtralnosti glede izpustov ogljika za obdobje celotnih šestih mesecev, ameriški paviljon izpolnjuje tudi zavezo, da bo okolju prijazen paviljon. To je obveza, ki jo je med obiskom Expa, 22. maja, izrazila ameriška državna sekretarka Hillary Rodham Clinton.

Fundacija Alcoa Fundation je postala partner paviljona v njegovi strategiji trajnostnega razvoja - nevtralnost glede na izpuste ogljika skozi celoten dogodek. Medtem pa je podjetje ICF International, ameriško vodilno svetovalno podjetje za podnebne spremembe, energijo in okoljsko svetovanje, zadolženo za izvedbo neodvisne, temeljite in preverljive študije o ogljikovih izpustih za določanje količine emisij toplogrednih plinov.

Izračuni izpustov zajemajo tako izpuste toplogrednih plinov v šestih mesecih trajanja Expa kot proizvodnjo gradbenih materialov uporabljenih v paviljonu vključno z aluminijem, jeklom, cementom in steklom. Izpusti bodo izravnani z nakupom kredita 8.250 ton ogljika od treh projektov trajnostnega razvoja na kitajskem, ki so registrirani glede na Prostovoljni ogljikov standard (VCS) in Zlati Standard.

Danes je ameriški paviljon na predstavitvi projekta medijem podpisal kreditne pogodbe s tremi kitajskimi projekti in sicer projektom Jiangsu, ki se ukvarja s pretvorbo plinov, ki nastajajo na smetiščih v energijo, projektom Gansu, ki pretvarja tok reke na 'mikro ravni' v hidro-električno energijo in Gansu projektom vetrnih elektrarn.

"Ponosen sem, da bo paviljon ZDA podpiral tematiko Expa 'Boljše mesto, boljše življenje' z nakupom kredita ogljikovih izpustov od kitajskih projektov za nadomeščanje izpustov, kar izpolnjuje našo zavezo o nevtralnosti glede izpustov ogljika med šest mesečnim trajanjem Expa 2010 v Šanghaju," je dejal ambasador Jose H. Villarreal, generalni komisar za Expo 2010 Šanghaj.

"V ameriškem paviljonu smo zadovoljni, da izvajamo naše sporočilo trajnostnega razvoja in izgradnje zdravih skupnosti s podporo trem kitajskim projektom z Zlatim certifikatom, za nadomestek naših ogljikovih izpustov. Želel bi se zahvaliti fundaciji Alcoa Fundation za njihov velikodušen prispevek, ki bo pomagal ameriškemu paviljonu, da bo najboljši prebivalec Expa in da je postal prvi paviljon, ki se je zavezal k nevtralnemu deležu izpustov na Šanghaj Expo 2010."

Financiranje študije o ogljikovih izpustih je primer zaveze fundacije Alcoa Fundation k promociji trajnostnega razvoja na kitajskem. Pred tem sta fundacija Alcoa Fundation in inštitut World Resources Institute, skupaj z univerzo Jiao Tong University, oznanila pobudo za oceno projektov učinkovite izrabe energije v industriji in za njihovo povezavo z zunanjimi viri financiranja na območju Šanghaja. Fundacija Alcoa Fundation prav tako nadaljuje svoje partnerstvo z organizacijo The Nature Conservancy, s katero podpirata ustanovitev prvega narodnega parka na kitajskem Pudatso National Park, in druge programe parkov. Poleg tega je fundacija Alcoa delovala z drugimi neprofitnimi organizacijami in univerzami za podporo programom reciklaže aluminija za učitelje in študente na Kitajskem in napredek trajnostnega razvoja.

Predsednik fundacije Alcoa za azijsko in pacifiško regijo Junya Chen je dejal: "Pri fundaciji Alcoa verjamemo, da naši podvigi na področju trajnostnega razvoja ustvarjajo bolj konkurenčno podjetje, ki v zameno postane izbira vlad, delničarjev in skupnosti. Pobuda ameriškega paviljona za trajnostni razvoj, s podporo fundacije Alcoa, bo prinesla rezultate v obliki pozitivnih pridobitev Kitajske na področju okolje-varstva in izgradnje skupnosti in bo služila kot model za druge dogodke in organizacije po svetu."

Poleg postopkov izračuna izpustov ogljika in postopkom nevtralizacije je paviljon ZDA uvedel ukrepe za minimalno porabo energije in izpust toplogrednih plinov. Pri izgradnji paviljona so pomagala mnoga vodilna ameriška podjetja. In njihove napredne tehnologije, ki so ključ za bolj trajnostno in cvetočo prihodnost, so vtkane v samo zgradbe. Od sončnih celic za proizvodnjo električne energije do sončnega ogrevanja vode, strešnega vrta in talnih oblog iz recikliranega bambusa - ameriški paviljon je vzor tako inovacij kot okoljske odgovornosti.

Na več kot 6.000 kvadratnih metrih je paviljon ZDA eden največjih na mednarodni razstavi. S temo "Sprejemati izziv" udeležba Amerike prikazuje ameriško kulturo, vrednote, inovativnost in podjetja v enem od najbolj dinamičnih mest na Kitajskem in hkrati slavi prijateljstvo in sodelovanje med Ameriko, Kitajsko in ostalim svetom.

O fundaciji Alcoa Fundation

Fundacija Alcoa Fundation je nevladna neprofitna ameriška organizacija s približno US$ 425 milijoni premoženja. Poleg lokalno prepoznanih potreb v skupnostih, kjer Alcoa deluje, se fundacija Alcoa osredotoča tudi na iskanje rešitev za ključne izzive trajnostnega razvoja, vključno s svetovnimi klimatskimi spremembami. Fundacija Alcoa Fundation je že več kot 50 let partner s skupnostmi Alcoe povsod po svetu in je od leta 1952 investirala že več kot US$ 515 milijonov. Več informacij lahko najdete na spletni strani: www.alcoa.com/fundation.

O družbi ICF International

ICF International so partnerji vladnih in poslovnih strank in ponujajo profesionalne storitve in tehnološke rešitve na področju energije in klimatskih sprememb, okolja in infrastrukture, zdravja in storitev in socialnih programov, narodne zaščite in obrambnih trgov. Podjetje združuje strast do svojega dela z industrijsko strokovnostjo in inovativnimi analizami za zagotavljanje nepremagljivih rezultatov skozi celotni življenjski cikel programov, od raziskav, analitik in oblikovanja, do izvedbe in izboljšav. Od leta 1969 je ICF v službi vlade na vseh ravneh, velikih korporacij in večstranskih institucij. Družba zaposluje več kot 3.500 uslužbencev po svetu.

Uradna stran paviljona Združenih držav Amerike:

www.usapavilion2010.com

Uradni mikro-blog paviljona Združenih držav Amerike:

http://twitter.com/MeiGuoGuan

http://t.sina.com.cn/MeiGuoGuam

Fotografije paviljona Združenih držav Amerike:

http://flickr.com/photos/usapavilion

Kontakti

Kontakt Šanghaj Expo:

Ruder Finn, stiki z javnostjo, Šanghaj

Mr. Francis Xu
Tel: +86 21 5383 1188 ext. 621
Elektronski naslov: xuf@RuderFinnAsia.com

ali

Kontakt Alcoa:

Alcoa Kitajska

Alcoa China
Ms. Shauna Huang
Tel: +86 10 59215006
Mobilni telefon: 13701165791
Elektronski naslov: Shauna.Huang@alcoa.com