O-STA

Alcoa prispevala h krstnemu poletu letala Airbus A380

PITTSBURGH--(BUSINESS WIRE)-- 27. aprila, 2005-- V letalo Airbus A380 - najpomembnejše potniško letalo zadnjih 50 let, ki je v sredo doživelo krstni polet, je vgrajeno več proizvodov in rešitev podjetja Alcoa (NYSE:AA) kot v katerokoli drugo letalo v več kot stoletni zgodovini sodelovanja Alcoe z letalsko industrijo.

Airbus in Alcoa sta z združenimi močmi in s pomočjo najnovejših tehnologij dosegla nove višave v letalski industriji. Rešitve podjetja Alcoa na področju kovinskih izdelkov nove generacije, ki so bile uporabljene v A380, vključujejo:

- nove zlitine za ojačitev (in posledično daljše življenje) kril in trupa letala;

- največjo visoko zmogljivo oblogo za zgornji in spodnji del kril v zgodovini;

- največje nosilce kril in spoje nove generacije v podvozju, ki so zmožni prenesti nešteto pristankov in vzletov;

- največji in najbolj vzdržljiv zunanji del trupa doslej;

- nove posebne vijake iz zlitine, ki so uporabljeni za spoj kril z trupom.

Kot je povedal predsednik podjetja Airbus North America Allan McArtor, je Alcoa zaradi sodelovanja pri izdelavi rešitev za Airbus "partner in ne samo dobavitelj". Lani je Airbus od ameriških dobaviteljev kupil za več kot 6,9 milijarde dolarjev izdelkov in storitev ter tako ohranjal več kot 140.000 ameriških delovnih mest.

"Alcoa svojim strankam v letalski industriji pomaga doseči nove višave vse od prvega poleta bratov Wright v letalu Kitty Hawk," je povedal predsednik skupine Alcoa Aerospace and Commercial Transportation Group William F. Christopher. "Alcoa je ponosna na svojo strateško partnerstvo s podjetjem Airbus, ki ji je omogočilo, da odigra ključno vlogo pri krstnem letu letala A380. Ta zgodovinski dogodek je dokaz o zmožnostih proizvodov in tehnologije Alcoe za letalsko industrijo in kaže, da lahko Alcoa ugodi največjim zahtevam najzahtevnejših strank."

Izdelki podjetja Alcoa so uporabljeni v več kot milijonu različnih delov letala A380 in postavljajo nove mejnike v uporabi aluminija, zlitin in spojev nove generacije. Izdelke so razvili v razvojnem oddelku podjetja Alcoe blizu Pittsburgha, izdelali pa v obratih podjetja po celem svetu. Izdelke podjetja Alcoe, uporabljene v A380, si lahko ogledate na spletni strani www.alcoa.com/A380takeoff.

O podjetju Alcoa

Alcoa je največji svetovni proizvajalec primarnega aluminija, izdelkov iz aluminija in boksita in deluje na vseh področjih industrije. Alcoa sodeluje z avtomobilsko industrijo, izdelovalci embalaž, gradbeništvom, sektorjem komercialnega transporta in z industrijskimi trgi, ob tem pa strankam nudi oblikovanje, strojegradnjo, proizvodnjo in druge storitve. Poleg izdelkov in komponent iz aluminija Alcoa prodaja tudi neposredno končnim potrošnikom, med najbolj znanimi znamkami pa so plastična folija Reynolds Wrap(R), kolesa Alcoa (R) in folija za domačo uporabo Baco (R). Podjetje proizvaja še plastične obloge, sisteme za pritrjevanje, odlitke in električne razdelilnike za avtomobile in tovornjake. Alcoa v 43 državah zaposluje 131.000 ljudi in je že 45 let vključena v borzni indeks Dow Jones Industrial Average. Od leta 2001 je tudi članica Dow Jones Sustainability Indexes.

Več informacij najdete na www.alcoa.com.

KONTAKTIi:

Alcoa Investor Contact

William F. Oplinger, 212-836-2674

or

Media Contact

Kevin G. Lowery, 412-553-1424

Mobile 724-422-7844