O-STA

Predstavitev kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek

V sredo, 6. novembra ob 11. uri, je blagovna znamka Slovenski ornament Jože Karlovšek, v knjigarni Celjske Mohorjeve, na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani, predstavila svojo kolekcijo Jože Karlovšek. Kolekcija zajema že več kot 40 izdelkov, isti dan, pa sta se družini predstavila tudi črn roler in črno nalivno pero z zlatim potiskom ornamenta.

Jože Karlovšek (1900-1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta.

Gostje dogodka:

Katarina Karlovšek, vnukinja Jožeta Karlovška,

Prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, profesor in publicist,

Dr. Bojana Rogelj Škafar, kustodinja za ljudsko umetnost Etnografskega muzeja,

Katarina Rojc, Kaligrafija s Katarino.

Na dogodku so obiskovalci podrobneje spoznali Jožeta Karlovška in njegova dela, med katera sodi slovenski ornament. Prof. dr. Janez Bogataj je ponovil, da kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek Slovenijo pozicionira na zemljevid Evrope, v ornamentiki in kulturni dediščini. Karlovška označuje kot zadnjega, ki je izdal in ustvaril tako sistematičen pogled na ornamentiko našega časa in upa, da v prihodnosti izide tudi knjiga njegovih izbranih del, ki bo v pomoč raziskovalec in vsem, ki iz njih iščejo navdih.

Ena izmed teh je Katarina Rojc, ki jo ornament navdihuje pri svoji kaligrafiji, saj ji, po besedah, izbira ornamenta prikazuje češnjo na vrhu celotne zgradbe črk in papirja. Kolekcija slovenskega ornamenta tako znjo živi tudi čez to umetnost.

Njegova vnukinja Katarina Karlovšek, ga je opisala kot neutrudnega raziskovalca in strokovnjaka za ornamentiko. Sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.

"Ne predstavljam si, da bi ornamenti krasil produkte in izdelke izdelane izven Slovenije, v veliki meri so izdelki kolekcije izdelani v Sloveniji. Vsak proizvajalec doda k izdelkom svojo noto. Ko si jaz zamislim nek izdelek, je zelo pomembno, da me proizvajalec s svojim znanjem in izkušnjami vodi k temu, da je končni produkt lep in uporaben, ornament pa smiselno apliciran," je še dodala gospa Karlovšek.

Vsem obiskovalcem se je Matjaž Karlovšek s soprogo Marijo, Jožetov najmlajši otrok, lepo zahvalil, da skupaj z njegovo družino širijo in odkrivajo svet njegovega očeta.

Predstavitve kolekcije Slovenski ornament se je udeležil tudi župan Občine Šmarješke Toplice, mag. Marjan Hribar, ki je vse navzoče lepo pozdravil in dejal, da je zelo ponosen na njegovo zapuščino in gospo Katarino Karlovšek, ki širi ta del kulturne dediščine. V občini Šmarješke Toplice, v rojstnem kraju Jožeta Karlovška, si prizadevajo, da bi Jožeta Karlovška postavili na osrednje mesto, da ljudje spoznajo njegovo delo, ob enem pa želijo njegovo rojstno hišo približati javnosti.