O-STA

Napovednik dogodka predstavitve kolekcije slovenski ornament Jože Karlovšek

V sredo, 13. novembra 2019, ob 18. uri se bo v Mohorjevi dvorani na Prešernovi 23 v Celju predstavila kolekcija slovenskega ornamenta Jože Karlovšek. Navzoči bodo s pomočjo gostov pobližje spoznali delo Jožeta Karlovška in se seznanili s kolekcijo slovenskega ornamenta, ki je odraz slovenske kulturne dediščine. Dogodek organizira Celjska Mohorjeva družba.

Dogodek bo gostil Katarino Karlovšek, vnukinjo Jožeta Karlovška in Matjaža Brojana, dolgoletnega novinarja, urednika, publicista, vsestranskega kulturnega delavca in ohranjevaleca naše kulturne dediščine. Pridružile se mu bodo Moravška Mara in ljudske pevke.

Kolekcija slovenski ornament ohranja ljudsko umetnosti, ki je del naše zgodovine. Je estetika našega naroda, saj poudarja tradicijo. Kolekcija zajema že več kot 40 izdelkov, ki so v največji možni meri narejeni v Sloveniji in tipični za to deželo.


Po uspešni predstavitvi kolekcije v Ljubljani, 6. novembra, ki je gostila prof. dr. Janeza Bogataja in dr. Bojano Rogelj Škafar, se bo ta predstavila še Celjskemu občinstvu z novimi gosti.


Jože Karlovšek (1900-1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta.

Njegova vnukinja Katarina Karlovšek sedaj z Agencijo RTA ponuja paleto izdelkov s premišljeno apliciranimi ornamenti, ki jih je zbral in zrisal Jože Karlovšek. Ne govorimo torej o ponavljanju zgodovinskega spomina ali zgolj kopiranju Karlovškovih ornamentov, ampak o premišljeni aplikaciji, ki upošteva različnost gradiv, oblike predmetov in njihove uporabnosti ter namene. S to kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov.