O-STA

Predstavitev kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek v Ljubljani in Celju

V mesecu novembru je bila v Ljubljani in Celju, v organizaciji Celjske Mohorjeve družbe

predstavitev kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek. Poleg vnukinje Jožeta Karlovška, Katarine Karlovšek, so bili gostje dogodka v Ljubljani prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, profesor in publicist, dr. Bojana Rogelj Škafar, kustodinja za ljudsko umetnost Slovenskega etnografskega muzeja in kaligrafinja Katarina Rojc. Predstavitev je povezovala ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič. Nekaj besed sta zbranim namenila tudi sin Jožeta Karlovška, Matjaž Karlovšek in župan Šmarjeških Toplic, mag. Marjan Hribar.

Celjskemu občinstvu se je kolekcija Slovenskega ornamenta predstavila 13. novembra. Poleg Katarine Karlovše je bil govornik tudi Matjaž Brojan, dolgoletni novinar, vsestranski kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine. Predstavitev so popestrile Moravška Mara in ljudske pevke.

Jože Karlovšek (1960 Šmarjeta pri Novem mestu - 1963 Domžale) je bil vsestranski strokovnjak, ki je sistematično preučeval slovenski ornament. Bil je neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko, svoje življenje je posvetil raziskovanju in razvoju slovenskega ornamenta. Njegova vnukinja, Katarina Karlovšek, sedaj njegove ornamente prenaša na različne produkte, katerim je skupno tudi to, da so v glavnini izdelani v slovenskih uspešnih podjetjih ali pa so ročno delo.

Prof. dr. Janez Bogataj je povedal: "S kolekcijo dobivamo v Sloveniji izdelke, ki so razpoznavni prav zaradi izbranih ornamentov. Ti niso na izdelke le ˝nalepljeni˝ ampak so sestavni del celotnih struktur izdelkov. Lahko govorimo o lastnosti, ki jo je imela ornamentika že v obdobjih, ki nam danes predstavljajo kulturno dediščino. "

Dr. Bojana Rogelj Škafar, kustodinja za ljudsko umetnost Slovenskega etnografskega muzeja, je povedala, da je kolekcija primer dobre prakse aplikacije dediščine na različne produkte na zelo visokem nivoju in želeli bi si, ko bi razmišljali o protokolarnih darilih, da bi se bolj ozirali po slovenski dediščini.

Matjaž Brojan, dolgoletni novinar na Radiu Slovenija in izvrstni poznavalec dela Jožeta Karlovška je povedal, da je Karlovšek opravil izjemno delo iz področja slovenske kulturne dediščine. Karlovšek je za časa svojega življenja užival velik ugled tudi pri arhitektu Jožetu Plečniku in etnologu Niku Kuretu.

Katarina Karlovšek je povedala: "Kolekcija slovenski ornament Jože Karlovšek nadaljuje njegovo delo in ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. To je namreč nekaj, kar je samo in čisto naše, slovensko, to je tisto, pri čemer nam zaigra srce, pa niti ne vemo točno zakaj. To je tisto, kar je v naši krvi. Blagovna znamka Slovenski ornament Jože Karlovšek ponosno ohranja slovensko kulturno dediščino. Slovenske ornamente obujamo iz pozabe, so pomemben del naše kulturne dediščine. Slovenski ornamenti so likovna umetnost, katero želimo približati sodobnemu človeku. Kolekcija je sinonim za lepoto po slovensko to je lepota po naše."

Foto: Gregor Katič in Celjska Mohorjeva družba

***