O-STA

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani pričela novo koncertno sezono in podelila Prešernove nagrade svojim študentom

Sreda, 20. november 2019 je bil dan, ko se je uradno pričela nova koncertna sezona Alkademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Pričela se je s koncertom Komornega godalnega orkestra Alademije za glasbo pod umetniškim vodstvom doc. Janeza Podleska z izvedbo novitete študenta Akademije za glasbo Jeana Markiča (mentor prof. Jani Golob) Čudežna dežela. Postregla pa je tudi z deloma Astorja Piazzolle Dvojni koncert za harmoniko, kitaro in godalni orkester, "Hommage à Liège" (solista Rok Fišer, harmonika in Staš Čakš, kitara - mentor red. prof. Tomaž Rajterič ) in delom Petra Iljiča Čajkovskega Serenada za godala v C-duru, op. 48. Ustvarjalnost avtorja in izvajalcev je navdušila polno dvorano Slovenske filharmonije.

Koncertna sezona letos prinaša 10 koncertov koncertnega cikla Tutti (koncerti večjih sestavov) ter 15 koncertov koncertnega cikla Solo e da camera (komorni sestavi in solisti). Zvrstilo se bo več gostovanj ter samostojnih tematskih koncertov. "Naši ansambli in študentje bodo nosilci osrednje proslave ob 100 letnici Univerze v Ljubljani. Koncertna sezona bo poleg koncertov v naših abonmajskih ciklih bogatejša tudi za koncerte, seminarje in druge dogodke, ki bodo potekali v organizaciji posameznih oddelkov naše Akademije. Verjamemo, da bo letos še posebej pestra in bogata."(red. prof. Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani).

Med koncertom je Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani tudi podelila Prešernove nagrade za študijsko leto 2018/19. Prejeli so jih:

tolkalni duo Dendrocopos - Jan Čibej in Luka Poljanec za izvedbo celovečernih komornih koncertov (mentor doc. Simon Klavžar)

violinistka Hana Feguš za izvedbo Koncerta za violino Henryka Wieniawskega z Orkestrom Slovenske filharmonije (mentor prof. Vasilij Meljnikov)

klarinetist Aljaž Kalin Kante za izvedbo Koncerta za klarinet št. 1 Carla Marie von Webra s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor (mentor prof. Jože Kotar)

pianistka Ana Kravanja za izvedbo Koncerta za klavir št. 1 Sergeja Prokofjeva s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija (mentorica doc. Jasminka Stančul)

glasbena pedagoginja Alja Lapuh za magistrsko delo Glasbene sposobnosti otrok z motnjo avtističnega spektra (mentorica doc. dr. Katarina Habe)

violinistka Ana Mezgec za izvedbo Introdukcije in Rondoa capricciosa Camilla Saint-Saënsa s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor (mentorica izr. prof. Monika Skalar)

hornist Blaž Ogrič za izvedbo Koncerta za rog št. 1 Richarda Straussa s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor (mentor prof. Boštjan Lipovšek)

pianist Jan Pušnik za izvedbo Koncerta za klavir Edvarda Griega s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija (mentor prof. Hinko Haas)

pevec Gregor Ravnik za umetniške dosežke v akademskem letu 2018/2019 (mentorica prof. Pia Brodnik)

saksofonistka Vida Vatovec za izvedbo Koncerta za saksofon Henria Tomasia z Orkestrom Slovenske filharmonije (mentor prof. Matjaž Drevenšek)

Posnetek koncerta si lahko ogledate na povezavi https://video.arnes.si/portal/asset.zul;arnesvideo=17268AB358EC81B9C7C76705BA2AD449?id=m1TTliYSMLWVaaUmlCBvmneV