O-STA

Letos zgodnja otvoritev koncertne sezone Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Običajno se koncertna sezona Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani prične nekje novembra, ko študenti že dodobra zavihajo rokave in pripravijo prve koncertne programe. Letos je slika nekoliko drugačna, saj Akademija na začetku svoje koncertne sezone predstavlja programe, ki so bili pripravljeni za lansko koncertno sezono, pa zaradi omejitev, povezanih s COVID-19 niso mogli biti izvedeni.

Tako se bodo že 23. septembra 2021 ob 19.30 v dvorani Slovenske filharmonije predstavili vrhunski solisti Akademije za glasbo UL skupaj s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija z izvedbo Schumannovega Koncerta za klavir v a-molu, op. 54, Coplandovega Koncerta za klarinet in Prokofjevega Koncerta za klavir št. 3 v C duru, op. 26.

Solisti bodo:

Viktor Radić (1996), študent magistrskega študija na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, v razredu prof. Tatjane Ognjanovič, prejemnik cele vrste nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih kot so: Virtuosi per musica di pianoforte, Češka; San Dona di Piave, Italija; Memorial Isidor Bajić, Srbija; Mednarodno klavirsko tekmovanje Janez Matičič, Slovenija. Letos je bil izbran kot eden od štirih enakovrednih nagrajencev tekmovanja Robert Schumann v Zwickau (Nemčija). Nagrajen je tudi s številnimi priznanji FMU v Beogradu ter je prejemnik štipendije Yamaha Music Foundation of Europe.

Matija Raičević, študent na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri profesorju Tadeju Kenigu, prejemnik več kot 30 nagrad na prestižnih tekmovanjih, med njimi so najpomembnejše:

- 3-krat lavreat republiškega tekmovanja v Beogradu (2015, 2017 in 2018),

- 2-krat lavreat mednarodnega tekmovanja ¨Anton Eberst¨ v Novem Sadu (2014 in 2017),

- zlata plaketa na mednarodnem tekmovanju ¨EMONA¨ v Ljubljani (2015),

- 2-krat lavreat in enkrat prvonagrajen na mednarodnem tekmovanju ¨WoodWinds&Brass¨ v Varaždinu (2016, 2017 in 2019),

- 3-krat lavreat mednarodnega festivala ¨FEMUS¨ v Subotici (2015, 2016 in 2017), od tega je2-krat osvojil nagrado SILVER PRIZE celega festivala (2015 in 2017),

- 3-krat prva nagrada na mednarodnem tekmovanju ¨Davorin Jenko¨ v Beogradu (2016, 2017 in 2018).

Pianist Stefan Pajanović, študent podiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Jasminke Stančul in v okviru izmenjave Erasmus na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu v razredu prof. Markusa Bellheima, prejemnik nagrad na številnih tekmovanjih ( med drugimi Ars nova v Trstu, Euritmia v Povolettu, TEMSIG).

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani pri izvajanju svoje umetniške dejavnosti tradicionalno sodeluje s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija, s katerim praktično vsako leto pripravi vrhunski koncert svojih najboljših študentov solistov.

Že 28.9.2021 ob 19.30 pa bo Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani s svojim simfoničnim orkestrom nastopila na odru Cankarjevega doma. Ta največji in najprestižnejši sestav Akademije bo izvedel koncert, ki je sicer bil načrtovan za izvedbo letos spomladi, na programu pa so dela skladateljev C. M. von Webra Uvertura Turandot, op. 37, S. Rahmaninova Koncert za klavir št. 3 v d-molu, op. 30, Ane Zlobko Secrets I in II (noviteta) in P. Hindemitha Simfonične metamorfoze na teme C. M. von Webra. Solist večera bo asistent na Akademiji za glasbo UL, pianist Tim Jančar, ki je leta 2018 s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na Akademiji za glasbo UL pri prof. Tatjani Ognjanovič, opravil podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu, trenutno pa študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Je nagrajenec večih državnih in mednarodnih tekmovanj, med njimi državno tekmovanje TEMSIG 2016 - 1. mesto in zlata plaketa, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia - 1.mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Janez Matičič - prvo mesto in prva nagrada.

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani tako začenja svojo letošnjo koncertno sezono v velikem slogu z velikimi orkestri in impozantnim programom. Vsekakor zgleden znanilec njene letošnje koncertne ponudbe!