O-STA

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani organizira znanstveni simpozij o življenju in delu skladatelja, dirigenta, pianista, kritika, publicista in muzikologa Lucijana Marije Škerjanca (1900-1973)

Sporočilo za javnost: 22.11.2021

Zaradi epidemije COVID-19 leto kasneje kot je bilo načrtovano organizira Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani znanstveni simpozij o življenju in delu skladatelja, dirigenta, pianista, kritika, publicista in muzikologa Lucijana Marije Škerjanca (1900-1973), prvega povojnega rektorja Akademije za glasbo in rednega člana Slovenske Akademije znanosti in umetnosti. 120. obletnica njegovega rojstva je časovna spodbuda za vsestranski pogled na skladatelja, za katerega je zasl. prof. dr. Primož Kuret zapisal, da je "s svojim obširnim in vsestranskim glasbenim opusom (...) visoko presegel vso dotedanjo slovensko glasbo". Splošna javnost ga pozna predvsem po njegovem ustvarjalnem glasbenem opusu, strokovnjaki pa spoznavajo njegovo celovito delo z najrazličnejših vidikov, ki vsi izhajajo iz njegove družbene vpetosti v družbena dogajanja v posameznih obdobjih.

Vse te ugotovitve bodo predstavljene na celodnevnem simpoziju, ki se bo odvijal v sredo, 24. novembra 2021 v prostorih Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani na Starem trgu 34 v Ljubljani. Znanstveniki in raziskovalci, ki prihajajo predvsem iz Akademije za glasbo in Muzikološkega oddelka Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, bodo v svojih referatih obravnavali kulturno okolje v ustvarjalnem obdobju Lucijana Marije Škerjanca in njegovo vključevanje vanj, njegove različne glasbene opuse, njegov lik pedagoga, publicista in glasbenega kritika. Poseben izziv predstavljajo različni pogledi na vrednotenje in slogovno razvrščanje Škerjančevih del. Celodnevni simpozij se bo zaključil s koncertom Škerjančevih del, ki ga bodo izvedli študentje Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Simpozij je odprt za obisk javnosti, ob strogem upoštevanju PCT pogojev, v živo pa bo predvajan tudi preko spleta.

Vsi podatki o vsebinah simpozija, o predavateljih, lokaciji simpozija in spletni povezavi za neposredno spremljanje simpozija preko video povezave so na voljo na povezavi https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/1693/zanstveni-simpozij-ob-120-obletnici-rojstva-skladatelja-profesorja-in-nekdanjega-rektorja-lucijana-marije-skerjanca-1900-ndash-1973-